Kannanotot

Aidosti asiallasi

Kyberturvallisuutta parannetaan kiireellisesti

26.4.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaGlobaali Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina kybersolidaarisuussäädöksen, jonka tavoitteena on vahvistaa solidaarisuutta ja valmiutta kyberturvallisuusuhkien ja -poikkeaminen havaitsemiseen sekä niihin varautumiseen ja reagoimiseen. Kyberturvallisuus on muuttuvassa maailmantilanteessa tärkeä osa kokonaisturvallisuutta, ja on tärkeää, että EU haluaa vahvistaa sitä.

Kybersolidaarisuuslain tarkoituksena on varmistaa jäsenvaltioiden välinen solidaarisuus kokoamalla yhteen resursseja ja tietoa sekä kehittää valmiutta varmistaa kyberturvallisuus, kestää paremmin tulevia hyökkäyksiä ja suojella demokratiaa. 

Kyberturvallisuutta uhkaa muun muassa disinformaation leviäminen, mikä haastaa myös demokratian peruspilareita. Viime aikoina EU:ssa on havaittu huolestuttavasti enenevässä määrin kyberhyökkäyksiä, joihin on syytä puuttua EU-tasolla.

Kyberhyökkäykset kohdistuvat kriittisiin, arkoihin kohteisiin, kuten ydinvoimalaturvallisuuteen, yritysten liikesalaisuuksiin, poliisi- ja pelastuslaitosten yhteydenpitoon tai jopa ihmishenkiä vaarantaen sairaalan toimintoihin. Huolestuttavinta on se, että EU:n kyberturvallisuusviraston ENISA:n mukaan terveydenhuoltoala on kyberhyökkäysten ensisijainen kohde.

On tärkeää, että kyberturvallisuutta parannetaan varsinkin tässä maailman ajassa. Tulevat EU-vaalit ja Venäjän epäilty vaikuttamisyritys Euroopan parlamentissa asettavat lisätarpeita kyberturvallisuuden parantamiseksi.

Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista