Kannanotot

Aidosti asiallasi

Mikromuovit ovat kokoaan suurempi ongelma

26.4.2024 Aidosti asiallasiEkologinen Eurooppa KannanototYleinen

Huhtikuun täysistunnossa äänestettiin Euroopan parlamentin kannasta muovipellettihävikin estämisestä mikromuovisaasteen vähentämiseksi. Parlamentin neuvottelut tapahtuivat vuoden alussa Portugalin ja Pohjois-Espanjan rannikoille rantautuneen muovipellettikatastrofin aikaan, mikä korosti entisestään muovisaasteen ja muovipellettien riskejä ympäristölle. Muovipelletteihin liittyvät ympäristöongelmat ovat merkittäviä, sillä vuosittain jopa 180 000 tonnia muovipellettejä vapautuu ympäristöön. 

Parlamentin kannan mukaiset uudet säännöt edellyttäisivät kaikkia muovipellettejä käsitteleviä tahoja ryhtymään toimenpiteisiin vuotojen ja onnettomuuksien välttämiseksi. Jos näitä tapahtuu, käsittelevien tahojen on ryhdyttävä välittömiin toimiin vuodon hillitsemiseksi ja ympäristön puhdistamiseksi.

Euroopan parlamentin kannan mukaan kaikki muovipellettejä kuljettavat säilytys- ja kuljetussäiliöt olisi varustettava erityisellä kuvakkeella ja tiedoilla, jotka liittyvät niiden mahdollisesti aiheuttamaan vaaraan ja ympäristöhaittaan.

Muovipellettejä koskeva direktiivi on tärkeä osa mikromuoveihin liittyvää lainsäädäntötyötä, sillä muovipelleteistä irtoaa huomattava määrä mikro- ja nanomuoveja. Mikromuovit ovat haitallisia ympäristölle, eläimille ja ihmisterveydelle. Erityisen vaarallisen mikromuoveista tekee niiden kyky kulkeutua elimistöihimme ilmateitse hengityksemme mukana tai suuteitse kuluttamiemme elintarvikkeiden mukana. Mikromuoveja on melkein mahdotonta välttää ja ihmisen elimistöön päätyykin mikromuovia jopa 21 grammaa kuukausittain. Muovit sisältävät kemikaaleja, jotka häiritsevät kehon hormonijärjestelmää ja voivat aiheuttaa esimerkiksi syöpää, diabetesta ja lisääntymishäiriöitä. Työmme mikromuovien vaarojen ehkäisemiseksi onkin vasta alussa.

Kuva: Brian Yurasits / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista