Kannanotot

Ajankohtaista

Mikä on sukupuolianalyysin merkitys tutkimukselle?

9.7.2013 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Tällä viikolla ilmestynyt tutkimus esittää, että sukupuolinäkökulman huomioiminen kaikilla tieteenaloilla edistää innovaatioita. Tutkimus oli Euroopan komission ja Stanfordin yliopiston yhteistyöprojekti, jonka tulokset esiteltiin tänään parlamentissa emännöimässäni tilaisuudessa.

Sukupuolinäkökulman huomiointi on tärkeää, kun tehdään esimerkiksi lääketieteellisiä kokeita: sydänkohtauksen oireet naisilla ja miehillä ovat erilaiset tai miesten osteoporoosia ei tunnisteta ja siihen ei ehditä puuttumaan ajoissa. Keski-ikäisillä miehillä tai nuorilla naisilla yksinomaan tehty tutkimus ei kerro koko totuutta, vaan tutkimuksessa on huomioitava paremmin erot ja tarpeet sukupuolten välillä.

 

Gendered innovations1

Komission ja Stanfordin tutkimus ei rajoittunut ainoastaan lääketieteelliseen tutkimukseen, vaan toi esimerkkejä sukupuolinäkökulman huomioinnista kaikilta tieteen aloilta. Tekstin puheeksi kääntävät koneet tulisi toimia mies- ja naisäänillä. Liikennevälineiden turvatestit on tehtävä myös raskaana olevat matkustajat huomioiden. Apuvälineet esimerkiksi ikäihmisille on kehitettävä eri fyysiset ja sosiaaliset tarpeet huomioiden. Sukupuolianalyysi eläinkokeissa on johtanut mm. uusien hoitojen löytämiseen vakaviin aivovaurioihin sekä autoimmuunisairauksien parempaan ymmärtämiseen.

Mitä hyötyä tutkimuksesta on käytännössä? Tutkimuskomissaarin edustajan mukaan ainakin komissio aikoo ryhtyä toimiin sen pohjalta. Komissio aikoo tehdä loppuvuodesta esityksen, jossa vaaditaan sukupuolinäkökulman huomioon ottamista entistä paremmin Horizon2020- ohjelmassa. Myös konkreettisempia toimia olisi mahdollisuus ottaa käyttöön. Yhdysvaltojen terveystutkimusinstituutti NHI on asettanut rahoituksen saamisen edellytykseksi sukupuolinäkökulmien huomioimisen kaikessa tutkimuksessa.

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista