Kannanotot

Ajankohtaista

Mielenterveys kohoamassa korkealle EU:n agendalla

20.10.2022 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle. Mielenterveyden hoitaminen ei katso ikää, sukupuolta tai elämäntilannetta, vaan se koskettaa meitä kaikkia. Jokainen tarvitsee hyvää mielen hoitoa, ja meidän pitää tehdä töitä sellaisen yhteiskunnan eteen, jossa kaikki sitä myös saavat ja voivat elää tavalla, joka hellii omaa mielenterveyttä.

Tärkeintä on sellaisten rakenteiden edistäminen ja ylläpitäminen, jotka luovat edellytyksiä hyvälle mielenterveydelle. Näitä ovat muun muassa perheiden tukeminen, laadukas päivähoito, koulujen palvelut, riittävät edellytykset ja resurssit terveen itsetunnon ja persoonan kehittymiselle. Aivan yhtä tärkeää on työympäristöjen ja johtamisen kehittäminen niin, että ne luovat ja tukevat kaikkien hyvinvointia.

Viimeviikkoisen maailman mielenterveyspäivän jälkimainingeissa parlamentin jäsenet keskustelivat lokakuun toisessa täysistunnossa neuvoston ja komission edustajien kanssa hyvän mielenterveyden edistämisestä EU:ssa. Mielenterveys kohoaa nyt korkealle EU:n agendalla, mikä on todella hyvä uutinen. EU-kansalaisten mielenterveyden, etenkin nuorten, hoitaminen on investointi tulevaisuuteen.

Merkittävä askel EU-toimissa mielenterveyden saralla on Ursula von der Leyenin esittämä EU:n mielenterveysstrategia, jonka hän esitteli lyhyesti Unionin tila -puheessaan syyskuussa. Komissio aikoo esitellä mielenterveyteen liittyvän ohjelmansa ensi vuonna.

Mielenterveyspalveluiden pitää olla riittäviä ja laadukkaita, jotta ne voivat tukea meitä elämän tyrskyissä, työelämän paineissa, kriisien keskellä ja ihan vain arkielämän jaksamisessa. Nopea pääsy palveluiden piiriin on ensiarvioisen tärkeää, jotta mielenterveyden hoitovelka ei kasaannu. Isolle osalle aikuisväestöstä työterveyspalvelujen paremmat ovat välttämätön ja nopein tie ongelmien ratkaisemiseen ja purkamiseen ennen kuin ne ehtivät kroonistua.

Mielenterveyden hoitamatta jättäminen maksaa paljon enemmän kuin ennaltaehkäisy ja hoitoon pääseminen ajallaan. Siksi mielenterveys pitää huomioida terveyspolitiikassa paremmin niin EU:n tasolla kuin myös kansallisesti. Jokainen meistä voi myös auttaa muita matalalla kynnyksellä tarjoamalla kuuntelevan korvan sitä tarvitsevalle, oltiin sitten työpaikalla, perheen kesken tai vapaa-ajalla.

Lisätietoa:

Parlamentissa käydyn mielenterveyskeskustelun voi katsoa jälkikäteen täältä

 

Teksti on osa lokakuun II uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista