Kannanotot

Ajankohtaista

MEP Sirpa Pietikäinen: ”Sosiaalisen ja resurssitehokkaan Euroopan rakentaminen tulevien vuosien suurimpia haasteita”

24.1.2014 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Sveitsin Davosissa järjestettävä talousfoorumi kokoaa yhteen liikemaailman tärkeimmät johtajat, merkittävät poliitikot sekä akatemian edustajat ja toimittajat. Parhaillaan meneillään olevan foorumin yksi pääteemoista on tänä vuonna eriarvoistuminen: vuosikatsaus nostaa eriarvoistumisen talouskasvun suurimmaksi uhaksi.

Samaan aikaan paheneva resurssipula ruokkii eriarvoistumista. Tänään Tekniikan alojen Foorumissa puhunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) painotti pikaista tarvetta vastata molempiin haasteisiin pikaisesti: ”Nykytahdilla kulutamme neljän maapallon verran resursseja vuonna 2050. Lisääntyvä niukkuus syö empatiaa ja lisää kilpailua yhä vähenevistä resursseista”.Eurooppa ja erityisesti eteläisten jäsenmaiden ”kadonnut sukupolvi” mainittiin Davosissa EU:ssa vihdoin orastavan talouskasvun uhaksi. Vastaus haasteeseen on europarlamentaarikon mukaan sosiaalisempi Eurooppa: ”meillä ei ole varaa menettää kokonaista sukupolvea köyhyyteen, eriarvoisuuteen ja toivottomuuteen. Unioniin tarvitaan kipeästi aito sosiaalinen ulottuvuus eli lainsäädäntöä, jolla jokaiselle unionin kansalaiselle taataan perusoikeus ja -turva”.

Samoin kuin eriarvoistuminen, myös resurssien tuhlailu uhkaa talouskasvua ” Kestävä talouskasvu ei voi perustua pidemmän päälle resurssihukkaan. Resurssien käytön tulee vähentyä talouskasvusta huolimatta, sekä suhteellisesti että absoluuttisesti”, muistuttaa Pietikäinen.

Resurssitehokkuuden alalla on myös huikea työllisyyspotentiaali: tutkimusten mukaan EU-maiden on mahdollista vähentää resurssien käyttöä 17 – 23 prosentilla ja samalla luoda jopa 2.8 miljoonaa uutta työpaikkaa. Europarlamentaarikko näkee äärimmäisen tärkeäksi, että eurooppalaista koulutuspolitiikkaa linjataan nyt yhteen sen kanssa, millaisia taitoja resurssitehokas kierrätysyhteiskunta tarvitsee. Korkea, avoin ja tasapuolinen koulutus on myös äärimmäisen tärkeä sosiaalisen nousun väline.

Sosiaalisen ja resurssitehokkaan Euroopan rakentaminen on Sirpa Pietikäisen mukaan yksi Euroopan tulevien vuosien suurimmista haasteista: ”kestävä talouskasvu voi syntyä vain kestävälle pohjalle. Tämä tarkoittaa sekä sosiaalisesti että ympäristön ja ilmaston kannalta kestävän Euroopan rakentamista. Talouskasvu ei ole vain numeroita, vaan se on työkalu tiettyjen päämäärien saavuttamiseen. Tärkeimpiä näistä on tasapuolinen hyvinvointi”.

 

 

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista