Kannanotot

Ajankohtaista

Mehiläiset ovat ruokaturvan supersankareita

17.3.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Torstaina Euroopan parlamentissa keskusteltiin mehiläisystävällistä maataloutta koskevasta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta. Nämä pörröiset pölyttäjät ovat ruokaturvan, ekosysteemipalveluiden ja biodiversiteetin kannalta kokoaan suurempia toimijoita.

Kansalaisaloitteen mehiläisten puolesta allekirjoitti yli miljoona EU-kansalaista, jotka vaativat synteettisten torjunta-aineiden käytön lopettamista niiden mehiläisiin, biodiversiteettiin ja ihmisterveyteen kohdistuvien negatiivisten vaikutusten vuoksi. Yli miljoona allekirjoittajaa vaatii luonnollisten ekosysteemien palauttamista maatalousalueille. Biodiversiteettiä pitäisi tukea ja maataloutta uudistaa priorisoimalla monipuolista ja kestävää torjunta-aineista vapaata viljelyä.

Kukista ja viljelykasveistamme noin neljä viidesosaa on jossain määrin riippuvaisia hyönteispölytyksestä. Hyönteispölytyksen arvioidaan hyödyttävän EU:n maataloutta 15 miljardilla eurolla vuosittain. Pölyttäjäpopulaatiomme ovat kuitenkin uhkaavasti laskussa. Tällä on valtava merkitys Euroopan ruokaturvan kehitykseen, puhumattakaan yhä kiihtyvästä biodiversiteettikadosta.

Kannatan itse kansalaisaloitetta vahvasti. Aloite on osa suurempaa maatalouden murroksen kokonaisuutta, jolla varmistetaan, että monimuotoiset ekosysteemimme, maaperämme, ilmastomme ja vesistömme kestäisivät maataloudesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Torjunta-aineilla toimiva maatalouden tehotuotanto ei pysy planeettamme kantokykyjen rajoissa, minkä vuoksi muutos kohti ekosysteemejä tukevaa maataloutta on välttämätöntä. Yksi keino edistää tätä on luopua pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, vahingoittavista torjunta-aineista.

Kuva: Dmitry Grigoriev / Unsplash

Teksti on osa maaliskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista