Kannanotot

Kylässä

Maajoukkuehenkeä

7.11.2008 Kylässä

Me suomalaiset olemme tunnetusti herkkiä jopa tietyllä tavalla allergisia sen suhteen, mitä meistä muualla maailmassa ajatellaan. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että eri maiden poliittista eliittiä lukuun ottamatta meistä ei ajatella mitään.

Suomi-tuntemus on maailmalla peräti vähäistä.Suomea eri kansainvälisissä yhteyksissä edustavat viralliset ja usein myös vähemmän viralliset edustajat uurastavat kyllä parhaansa mukaan pitääkseen maamme maailmankartalla. Muistettakoon kuitenkin, että suurin piirtein samat tarkoitusperät on omista lähtökohdistaan noin parilla sadalla muulla maailman maalla.

Kokemuksen ja ammattitaidon puolesta voi viitata vaikkapa europarlamentaarikkojemme työhön. Esimerkiksi Sirpa Pietikäisen vuosien saatossa luoma yhteyksien verkosto on merkittävä työkalu Suomen intressien puolustamisessa.

Kyllä meiltä suomalaisilta löytyy myös yhteistä maajoukkuehenkeä. Mutta usein tehdään myös hätäisiä virhepäätelmiä. Suorastaan hupaisaa on ollut todeta, miten joissakin tapauksissa yltäminen Ruotsia parempaan saavutukseen tulkitaan miltei maailmanvalloitukseksi.

Omat kokemukseni maailman turuilta vaativat erityisiä ponnisteluja, jotta en antaisi periksi kyynisyydelle tai apatialle. Suomi-poika tai -tyttö otetaan suurimmassa osassa maapallon maita eli kehitysmaissa kyllä käsi ojossa ilomielin vastaan, jos tulija työntää ojennettuun käteen sinänsä tarpeellista kehitysapua. Ilman sitä on kanssakäyminen tavallisesti lähinnä muodollisuus.

Periksi ei kuitenkaan pidä antaa. On oman etumme mukaista osallistua voimavarojemme rajoissa kaikkiin niihin kansainvälisiin hankkeisiin, jotka tähtäävät köyhyyden vähentämiseen ja muihin YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumiseen. Työ ei kaikin osin ole edennyt toivotulla tavalla, mutta selviä tuloksia on kuitenkin myös olemassa.

Ja lopuksi haluan muistuttaa siitä, että itse saimme paitsi poliittisesti myös aineellisesti vaikeina toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina vastaanottaa kansainvälistä apua, joka oleellisesti lievitti silloista ahdistustamme.

Harri Holkeri
valtioneuvos

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista