Kannanotot

Kylässä

Hannele ”Hanu” Luukkainen: Eläimet politiikkaan

4.11.2010 Kylässä

Suomea pidetään usein virheellisesti eläinsuojelun kärkimaana, vaikka lainsäädäntömme on jäänyt jälkeen monista muista EU-maista. Esimerkiksi Itävallassa on kielletty häkkikanalat ja nautojen pitäminen paikalleen kytkettynä sekä turkistarhaus. Ruotsikin on Suomea edellä eläinsuojelussa monilta osin. Varsinainen eläinsuojelun mallimaa on kuitenkin Sveitsi ja siksi onkin harmillista, että se ei ole EUn jäsen, sillä jäsenvaltiona se toimisi suunnannäyttäjänä muille.

Suomessa eläinsuojelun suurimmat heikkoudet ovat takapajuisen lainsäädännön ohella valvonnan puute, poliisin ja syyttäjän haluttomuus puuttua eläinten huonoon kohteluun sekä liian lepsut tuomiot eläinrääkkäystapauksissa. Nytkin viikon sisällä Suomessa on noussut otsikoihin kolme julmaa eläinrääkkäystapausta. Jokaisessa suomalaisessa ei asukaan pieni lehmä, vaan joissakin iso barbaari.

Tällä hallituskaudella ei kannata lyödä vetoa sen puolesta, että eläinsuojelussa otettaisiin edistysaskeleita, kun pääministeri on lähtöisin broilerikasvattamolta, käyttää turkiksia ja harrastaa metsästystä. Lisäksi hänen merkittäväksi vaalirahoittajakseen on paljastunut Turkistuottajat.

Eläimellistä politiikkaa voi ajaa kahta tietä: joko perustamalla uuden ns. yhden asian puolueen kuten Saksassa tai Sveitsissä tai sitten menemällä mukaan olemassa oleviin ja mieluusti vielä valtaapitäviin puolueisiin kuten mm. me olemme Suomessa tehneet. Eduskunnassa toimii eläinsuojeluryhmä, jonka perustin ollessani kansanedustajana 90-luvun alussa. Vastaavasti myös Europarlamentissa on eläinsuojeluryhmä, jonka varapuheenjohtajana Sirpa Pietikäinen toimii.

Kuka muu kuin eläinsuojelija ajaisi eläinten asioita paremmin. Tämä pätee niin kunnallispolitiikassa, eduskuntatyössä kuin Euroopan parlamentissakin, joissa kaikissa päätetään eläimiin liittyvistä asioista sekä lainsäädännön että budjettien kautta. Eläimet tarvitsevat omat eläinkansan edustajansa näille kaikille tahoille ja eläinsuojelulain kokonaisuudistus on saatava Suomessa tulevan hallituksen ohjelmaan.

Kirjoittaja on Sirpa Pietikäisen kotimaan avustaja, Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja ja Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Helsingissä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista