Kannanotot

Aidosti asiallasi

Liikenneturvallisuutta halutaan parantaa ajokorttisääntöjä muuttamalla

1.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Tällä viikolla parlamentti hyväksyi ajokorttidirektiivin, jolla halutaan yhtenäistää sääntöjä koskien ajokortin myöntämiseen ja tunnustamiseen koko EU:n alueella, sillä jäsenmaissa on edelleen perusteettomia menettelyjä esimerkiksi ajokortin käyttämiseksi toisessa jäsenmaassa. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja helpottaa EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta. 

Direktiivin myötä moottoripyörien ja autojen ajokorttien tulee olla voimassa 15 vuotta. Parlamentti ei kuitenkaan tukenut alkuperäisessä komission esityksessä ollutta ehdotusta rajoittaa iäkkäiden ihmisten ajokorttien voimassaoloa. 

Aloitteleville kuljettajille tulee vähintään kahden vuoden koeaika, jolloin heille asetetaan tiettyjä rajoituksia, kuten tiukemmat rangaistukset vaarallisesta ajosta tai tiukemmat alkoholirajat. Myös digitaalista ajokorttia kehitetään.

On tärkeää, että ajokorttiin liittyviä sääntöjä yhdenmukaistetaan koko EU:n alueella. Tämä on sekä EU-kansalaisen että -jäsenmaan etu liikenneturvallisuuden ja vapaan liikkuvuuden parantuessa.

Kuva: Tapio Haaja / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista