Sain tällä viikolla kaukaisen vieraan. Olin kutsunut eteläafrikkalaisen toimittajan ja dokumentaristin, Ian Michlerin Brysseliin kertomaan maan villieläinturismista ja erityisesti sen pimeämmästä puolesta – vankeudessa elävien leijonien metsästyksestä. Michler on tutkinut yli 10 vuotta leijonien tarhametsästystä ja sen taustalla olevaa järjestäytynyttä toimintaa.
Trophee-metsästyksessä eläimiä – esimerkiksi Afrikan leijonaa – kasvatetaan tarhametsästystä varten ja lopputuloksena turisti saa viedä pään muistoksi seinälleen. Trophee-metsästys on erityisen suosittua Etelä-Afrikassa, jossa leijonia elää tarhattuina 6000-8000 yksilöä kun luonnossa tavataan enää vain n. 2800 yksilöä.
Trophee-metsästystä perustellaan mm. siten, että sen avulla voidaan suojella harvinaisia eläinlajeja ja lisätä paikallisten yhteisöjen tuloja. Todellisuudessa tarhatut leijonat ovat kesyyntyneitä ja geeniperimältään vain tiettyjä ominaisuuksia korostavia eivätkä ne voi elää vapaudessa. Geeniperimän rikastuttamiseksi leijonien kasvattajat hankkivat laittomasti vapaana eläviä leijonauroksia tiluksilleen, mikä on uhkana villieläinkannalle. Trophee-metsästyksen tuloista alle 3 prosenttia jää paikallisille yhteisöille.
EU-komissio puuttui osittain asiaan vaatimalla todistuksen metsästyksen kestävyydestä EU-alueelle tuotavilta trophee-esineiltä. Tähän asti kaikkien metsästysmuistojen tuominen on ollut sallittua, mitä on käytetty porsaanreikänä esimerkiksi sarvikuonojen päiden viemiseksi Euroopasta edelleen Vietnamiin sarvijauhemarkkinoille. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4142_en.htm
”Kestävää” metsästystä on kansainvälisen tulkinnan mukaan kaikki toiminta, jossa eläinlajia ei uhkaa häviäminen. Tällä logiikalla myös vankeudessa elävien leijonien trophee-metsästys on sallittua ja niistä saatuja osia tai esineitä voi tuoda EU-alueelle.
Ensimmäisenä maailman maana Australia on viime viikolla päättänyt kieltää kaikkien leijonista saatavien metsästysmuistojen tuonnin. Ian Michler on ollut pitkälti vaikuttamassa Australian päätökseen ja toivoo toimia myös EU:lta. Tietoisuuden lisäämisen ohella EU:ssa tulisi keskustella leijonanosien tuonnin täyskiellosta sekä tehdä myös työtä sen eteen, että Afrikan leijona saisi vahvemman statuksen kansainvälisessä uhanalaisten eläinten listauksessa
.