Kannanotot

Ajankohtaista

Lapsiavioliittojen perinne rikkoo tyttöjen ihmisoikeuksia

3.5.2011 AjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Johdan tänään puhetta lapsiavioliittoja käsittelevässä paneelissa Euroopan parlamentissa. Lue lehdistötiedote aiheesta. Katso myös video Girl effect – tytöillä on väliä 

 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen johtaa tänään puhetta lapsiavioliittoja käsittelevässä paneelissa Euroopan parlamentissa. Paneeli on osa äitienpäiväviikolle ajoittuvaa kampanjaa äitiysterveyden edistämiseksi.

Yli 60 miljoona kehitysmaassa asuvaa tyttöä avioituu ennen 15. ikävuottaan. Näillä tytöillä on viisinkertainen riski kuolla raskauden ja synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin.

”Alaikäisten tyttöjen naittaminen on vakava ihmisoikeuskysymys.  Lapsivaimot jäävät pois koulusta ja heidän terveyttään uhkaavat muun muassa synnytykset, joihin tyttöjen fysiologia ei ole vielä valmis.”

Vaikka lapsiavioliitot liittyvätkin usein syvään juurtuneisiin kulttuurisiin perinteisiin, niissä on usein kyse myös köyhyydestä.

”Useat köyhät perheet saattavat hakea perheelleen taloudellista helpotusta antamalla tyttärensä pois varhaisella iällä. Lapsiavioliitoilla on kuitenkin taipumus vain syventää köyhyyden kierrettä”, Sirpa Pietikäinen toteaa.

Vaikka suurin osa maista on virallisesti asettanut avioliiton alaikärajaksi 18 vuoden, käytäntö jatkuu etenkin köyhillä maaseutualueilla.
”Pitkä historiallinen traditiokaan ei oikeuta hyväksymään tyttöjen terveydelle vaarallisia lapsiavioliittoja. Valvontaa on lisättävä voimakkaasti.  Myös Euroopan unionin kehitysyhteistyössä on panostettava nimenomaan paikallisen kapasiteetin vahvistamiseen, jotta lakeja noudatettaisiin”, korostaa Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista