Kannanotot

Ajankohtaista

Lääkestrategia ja harvinaissairaudet marraskuun täysistunnon agendalla

26.11.2021 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Erittäin tärkeä mietintö Euroopan lääkestrategiasta saatiin parlamentissa valmiiksi, kun täysistunto tuki mietintöä marraskuun täysistunnossa. Mietinnön teksti vaikuttaa komission tuleviin ehdotuksiin, kun se päivittää ensi vuonna EU:n lääkelainsäädäntöä.

Euroopan lääkestrategian pitää turvata se, että potilaiden saatavilla on kohtuuhintaisia lääkkeitä ja varmistaa, että EU toimii paremmin esimerkiksi mikrobilääkeresistenssissä ja harvinaissairauksien alalla. Strategian pitää myös parantaa EU:n kriisivalmiutta, eli huolehtia varmoista lääkeketjuista ja torjua lääkepulaa. Lääkkeiden huoltovarmuus ja lääkevarastot on turvattava.

Kasvava haaste tulevaisuuden lääkestrategioissa ja -lainsäädännössä on lääkkeiden vakavien ympäristövaikutusten vähentäminen. Vaikuttavien lääkeaineiden valmistusmaissa Kiinassa ja Intiassa lääkejäämät esimerkiksi vesistöissä aiheuttavat merkittäviä haittoja jo nyt. Jatkossa tarvitsemme aiempaa vihreämpää lainsäädäntöä myös lääkkeiden osalta.

Lääkestrategian pitää parantaa myös harvinaissairaiden ihmisten lääkkeiden saatavuutta esimerkiksi harvinaissairauksien lääkerekisterillä. Harvinaissairauksien torjunta on yksi esimerkki siitä, miten EU:n pitäisi toimia paremmin yhdessä terveysasioissa. Myös harvinaissairauksista keskusteltiin marraskuun täysistunnossa. Tarvitsemme lisää EU-tason aloitteita harvinaissairauksien torjuntaan: esimerkiksi kansalliset harvinaissairauksien tunnistuksen ja hoidon kattavat ohjelmat, EU-rekisterin geenisairauksista, EU:n yhteisen tutkimusohjelman ja hyvien käytäntöjen vaihtoa.

Harvinaissairauskeskustelun voi katsoa jälkikäteen täältä (ajassa 20.30).

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Euroopan lääkestrategia

Kuva: Roberto Sorin / Unsplash

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista