Kannanotot

Ajankohtaista

Laadukas hoiva kuuluu jokaiselle eurooppalaiselle – raporttini hoivan tilasta Euroopassa etenee täysistuntoon

21.6.2022 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototMedialleTiedote

Kaikki eurooppalaiset ansaitsevat helposti saavutettavaa ja laadukasta hoivaa. Alalla olevat ja sille tulevat hoitajat taas ansaitsevat parempia työoloja ja enemmän hyvinvointia, tukea ja arvostusta. Erityisesti omaishoitajien asemaa on parannettava.

Tähän pyrkii vaikuttamaan Euroopan parlamentin mietintö eurooppalaisesta hoivasta, joka hyväksyttiin tänään lukemin 59 puolesta ja 12 vastaan naisten oikeuksien ja työllisyysvaliokunnan äänestyksessä. Olen toiminut tänä keväänä hoivamietinnössä parlamentin toisena pääneuvottelijana. Mietintö hyväksytään lopullisesti parlamentin täysistunnossa heinäkuussa.

Laadukas, ihmisarvoinen ja ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittava hoiva kuuluu jokaiselle, ja meidän täytyy aktiivisesti puskea komissiota tähän suuntaan. Lisäksi meidän on puututtava hoivan rakenteellisiin ongelmiin ja työmarkkinoiden segregaatioon – jos hoiva ei ole sukupuolikysymys, en tiedä mikä on. Hoiva-alalla naiset ovat enemmistössä sekä työntekijöinä että hoivan saajina.

Euroopan komissiolta odotetaan syyskuussa esitystä EU:n hoivastrategiaksi. Parlamentin mietinnön on tarkoitus antaa eväitä komission työhön, kun se viimeistelee esitystään. Mietintömme on onnistunut kokonaisuus, joka lähettää komissiolle voimakkaan viestin. Se vaatii siirtymää pois laitostuneesta hoivasta kohti yhteisöllistä hoivaa ja muita hoivan muotoja. Lisäksi se ehdottaa vahvoja toimia omaishoitajien aseman selkeyttämiseksi ja vakauttamiseksi sekä omaishoitajien oikeuksien ja työolojen parantamiseksi. Mietintö myös nostaa selvästi esille hoivan sukupuolittuneisuuden ja siihen liittyvät ongelmat sekä ehdottaa tähän ratkaisuja.

Koronaviruspandemia on tuonut viimeisen kahden vuoden aikana lopullisesti päivänvaloon sen, kuinka paljon hoivasysteemeissämme ja terveydenhuollossa piilee puutteita ja vakavia ongelmia. Terveydenhuolto- ja hoivakapasiteettimme kokonaisuudessaan on aliresursoitu kaikissa EU-jäsenmaissa, myös Suomessa. Tämä pitää korjata.

Parlamentin mietintö vaatii toimia myös koronapandemian jälkeiseen aikaan. Pandemianaikaiset järkyttävät tapahtumat hoivakodeissa on selvitettävä ja tulevilla toimilla varmistettava se, että samaa ei pääse enää tapahtumaan. Myös hoivatyöntekijöitä on tulevaisuudessa suojeltava paremmin, jos tai kun uusia pandemian kaltaisia tilanteita puhkeaa.

On vihdoin aika alkaa panostaa ja investoida enemmän terveyteen, hoivaan ja myös terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten hyvinvointiin, myös yhteisesti EU-tasolla.

Kuva: Martin Lahousse / EPP Group

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista