Kannanotot

Ajankohtaista

Kulttuuria tarvitaan, etenkin vaikeiden aikojen keskellä

16.12.2022 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototUutiskirjeYleinen

EU ja muu maailma on kohdanneet viime vuosina paljon arvaamattomia iskuja, joiden vuoksi EU:ssa käydään keskusteluja unionin perusarvoista ja ensisijaisista tavoitteista. Näiden keskustelujen lomassa täytyy muistaa, että EU:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on vaalia sen ainutlaatuista kulttuuriperintöä ja kulttuurista monimuotoisuutta. Edes näinä aikoina jäsenvaltioiden kulttuurisuhteiden kehittäminen ja kulttuuripolitiikkaan keskittyminen eivät saa jäädä toissijaiseksi tavoitteiksi.

Torstaina täysistunto keskusteli EU:n kulttuuripolitiikan kahdesta strategiasta. Parlamentin mietinnössä arvioidaan sekä vuoden 2018 Euroopan uuden kulttuuriohjelman (New European Agenda for Culture, NEAC) että vuoden 2016 kansainvälisiä kulttuurisuhteita koskevan EU:n strategian (Joint Communication of the European Commission towards an EU Strategy for International Cultural Relations, ICR) täytäntöönpanoa.

Kulttuuri- ja luovien alojen elpyminen ja elvyttäminen koronan jälkeen on säilyttävä keskeisenä tavoitteena edelleen. On kuitenkin muistettava, että nämä alat olivat jo ennen koronaa ahdingossa epävarmojen työolosuhteiden ja rahoituksen leikkaamisen vuoksi. Etenkin pienten toimijoiden asemaa on parannettava vielä koronan jälkeenkin. Yhteiskunnallinen arvostus taidetta kohtaan ei voi olla tiedettä vähäisempää, sillä nämä kaksi kulkevat käsi kädessä sivistyneessä maailmassa.

Hyväksytty päätöslauselma löytyy parlamentin nettisivuilta

Teksti on osa joulukuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Vernon Raineil Cenzon / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista