EU ja muu maailma on kohdanneet viime vuosina paljon arvaamattomia iskuja, joiden vuoksi EU:ssa käydään keskusteluja unionin perusarvoista ja ensisijaisista tavoitteista. Näiden keskustelujen lomassa täytyy muistaa, että EU:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on vaalia sen ainutlaatuista kulttuuriperintöä ja kulttuurista monimuotoisuutta. Edes näinä aikoina jäsenvaltioiden kulttuurisuhteiden kehittäminen ja kulttuuripolitiikkaan keskittyminen eivät saa jäädä toissijaiseksi tavoitteiksi.
Torstaina täysistunto keskusteli EU:n kulttuuripolitiikan kahdesta strategiasta. Parlamentin mietinnössä arvioidaan sekä vuoden 2018 Euroopan uuden kulttuuriohjelman (New European Agenda for Culture, NEAC) että vuoden 2016 kansainvälisiä kulttuurisuhteita koskevan EU:n strategian (Joint Communication of the European Commission towards an EU Strategy for International Cultural Relations, ICR) täytäntöönpanoa.
Kulttuuri- ja luovien alojen elpyminen ja elvyttäminen koronan jälkeen on säilyttävä keskeisenä tavoitteena edelleen. On kuitenkin muistettava, että nämä alat olivat jo ennen koronaa ahdingossa epävarmojen työolosuhteiden ja rahoituksen leikkaamisen vuoksi. Etenkin pienten toimijoiden asemaa on parannettava vielä koronan jälkeenkin. Yhteiskunnallinen arvostus taidetta kohtaan ei voi olla tiedettä vähäisempää, sillä nämä kaksi kulkevat käsi kädessä sivistyneessä maailmassa.
Hyväksytty päätöslauselma löytyy parlamentin nettisivuilta
Teksti on osa joulukuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.
Kuva: Vernon Raineil Cenzon / Unsplash
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan