Kannanotot

Aidosti asiallasi

Kriittisten raaka-aineiden asetus sai parlamentin viimeisen hyväksynnän

15.12.2023 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Kriittisten raaka-aineiden asetuksen kolmikantaneuvottelusopimus sai täysistuntoviikon tiistaina Euroopan parlamentin ylivoimaisen tuen. Näin ollen ympäristölle vahingolliset pikakaivokset tulevat vääjäämättä osumaan kohdallemme. Valitettavasti Suomen luonto oli tässä äänestyksessä häviäjien puolella. 

Avaan kriittisten raaka-aineiden asetuksen ongelmakohtia enemmän esimerkiksi täällä.

Mielenkiintoisinta ja turhauttavinta asetuksen hyväksymisessä ja sen perustelemisessa oli se, että asetuksen kovimmat puolustajat perustelivat asetusta muun muassa kaivosalan kestävän kehityksen edistämisellä. Taka-ajatuksena oli, että eurooppalainen kaivosteollisuus olisi esimerkiksi sosiaalisesti kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa kuin kolmansissa maissa tapahtuva kaivosteollisuus.

Perustelu on sinänsä ihan hyvä, mutta ongelmana on kaksinaismoralismi. Monet asetuksen puoltajat kuitenkin vastustavat kehittyvissä maissa tapahtuvan kaivosteollisuuden työntekijöiden oikeuksien parantamista, kuten alkuperäiskansojen oikeuksia ja heidän osallistuttamista päätöksentekoprosesseihin, tai kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisjärjestöjen osallistuttamista ja vaikutusmahdollisuuksia. Lisäksi he vastustavat ehdotusta kehittyvien maiden kaivannaisteollisuutta koskevaa vastuullisen sijoittamisen EU:n käytännesääntöjä.

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona parlamentin oma-aloitemietinnöstä ”EU:n kehityspolitiikan rooli muutettaessa kaivannaisteollisuutta vastaamaan kehitysmaiden kestävän kehityksen tarpeita”. Euroopan parlamentti oli äänestyksessä jakautunut, sillä osa edustajista ei halunnut tukea sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämistä kehittyvissä maissa. Parlamentti antoi oma-aloitemietinnölle kuitenkin lopulta hyväksyntänsä.

Lue lisää: hyväksytty asetus kriittisistä raaka-aineista

Teksti on osa joulukuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Nick Nice / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista