Kannanotot

Ajankohtaista

Komission uusi työohjelma tähtää kestävään elpymiseen sodan keskellä

21.10.2022 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototVauras Eurooppa Kannanotot

Komissio julkisti tiistaina uuden työohjelmansa vuodelle 2023. Työohjelma koostuu yhteensä 43 aloitteesta, joita komissio aikoo toteuttaa tulevan vuoden aikana. Vuosi 2023 alkaa kunnianhimoisesti, mutta synkissä tunnelmissa: tulevaa vuotta varjostavat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, energian hintojen nousu ja inflaation vaikutukset Euroopassa. Työohjelman kantavana teemana säilyy silti kestävä elpyminen, joka aloitettiin jo koronapandemian yhteydessä.

Tämän vuoden keväällä päätökseensä tullut EU:n tulevaisuuskonferenssi näkyy myös komission ensi vuoden tavoitteissa. Konferenssin päätösten ja ideoiden pohjalta komissio aikoo kokeilla uudenlaisia tapoja osallistaa kansalaisia EU-päätöksentekoon, mistä esimerkkinä ovat kansalaispaneelit. Yhdessä komission kanssa nämä ”uuden sukupolven kansalaispaneelit” pohtivat nyt ruokahävikin kitkemistä, oppilasliikkuvuutta eli jäsenvaltioiden koulutusyhteistyön tiivistämistä sekä virtuaalimaailmoja koskevia aloitteita.

Tämän komission suurimpana tavoitteena on edelleen ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä, ja hyvä niin. Ympäristön ja luonnon kannalta iloitsin erityisesti uusista aloitteista koskien sähkömarkkinoiden uudistamista, ruoka- ja tekstiilijätteen kierrättämistä, kriittisten raaka-aineiden kartoitusta ja eläinten hyvinvoinnin lisäämistä. Muut tärkeät aloitteet liittyivät piensijoittajamarkkinoiden kehittämiseen, EU:n avarauusstrategiaan ja mielenterveyden edistämiseen Euroopassa.

 

Teksti on osa lokakuun II uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista