Kannanotot

Ajankohtaista

Komission uudet kiertotalousaloitteet kauan odotettu askel

8.4.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Komissio julkaisi viime viikolla uuden kiertotalouspaketin, jonka tavoitteena on tehdä kestävistä tuotteista normi EU:n markkinoilla ja vahvistaa EU:n omavaraisuutta. Kiertotalouspakettiin kuuluu neljä aloitetta:

  • Ekosuunnitteluasetus: Komissio ehdottaa uusia sääntöjä, joiden tarkoituksena on tehdä lähes kaikista EU:n markkinoilla olevista fyysisistä tavaroista ympäristöystävällisempiä, kierrätettäviä ja energiatehokkaampia suunnitteluvaiheesta elinkaaren loppuun asti.
  • Tekstiilistrategia: tavoitteena on tehdä tekstiileistä kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. Lisäksi strategiassa puututaan pikamuotiin, tekstiilijätteeseen, myymättä jääneiden tekstiilien tuhoamiseen ja sosiaalisiin oikeuksiin.
  • Rakennustuoteasetuksen uudelleentarkastelu: tällä pyritään tehostamaan rakennustuotteiden sisämarkkinoita ja varmistamaan, että olemassa oleva sääntely on sellaista, että rakennettu ympäristö täyttää EU:n kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteet
  • Kuluttajien vaikutusmahdollisuudet & viherpesu: ehdotus uusista säännöistä, joilla lisätään kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia, jotta kuluttajat saavat paremmin tietoa tuotteiden ympäristön kestävyydestä ja heillä on parempi suoja viherpesulta.

Komission esitys on kauan odotettu askel kohti kiertotaloutta. Meidän on siirryttävä lineaarisesta talousmallista kiertotalouteen. Kyse ei ole vain ympäristönäkökulmasta, vaan taustalla on myös kylmä taloudellinen järki. Luonnonvaroja on rajallisesti ja kestävyyshaaste on valtava. Kilpailu niukentuvista resursseista vain kiihtyy, ja se, joka kykenee tuottamaan vähemmästä enemmän, tulee pärjäämään parhaiten.

Komissio otti esityksissään huomioon useita asioita, joita olen ajanut EU:n kiertotalouspolitiikkaan jo pitkään toimiessani parlamentin ja poliittisen ryhmäni neuvottelijana useissa mietinnöissä, kuten ekosuunnittelun laajentaminen, digitaaliset tuotepassit, kestävät julkiset hankinnat, tekstiilien ekosuunnittelu ja laajennettu tuottajavastuu.

Tällä viikolla parlamentti keskusteli ja äänesti myös päätöslauselmasta korjauttamisoikeudesta, jossa pyydettiin muun muassa komissiota esittämään toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on edistää ja kannustaa kuluttajia, tuottajia ja kauppiaita valitsemaan korjaaminen vaihtamisen sijaan.

Teksti on osa huhtikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Lue lisää:

Päätöslauselma korjauttamisoikeudesta

Circular economy action plan

Kuva: Ekaterina Grosheva / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista