Kannanotot

Ajankohtaista

Komissiolta huomiota eläinten hyvinvointiin

7.12.2023 Ajankohtaista

Euroopan komissio on tänään esittänyt kahta eläinten hyvinvointiin liittyvää lainsäädäntöä sekä vastauksensa Fur Free Europe- kansalaisaloitteeseen. Laajempaa eläinten hyvinvointilainsäädännön uudelleenavausta emme valitettavasti tällä kaudella enää saa Euroopan parlamentin jäsenten ja EU- kansalaisten toiveista ja komission useista lupauksista huolimatta.

Euroopan komission esitys kuljetettavia eläimiä koskevien EU- sääntöjen tarkistaminen on tervetullut ja odotettu esitys. Odotusta on kestänyt jo liiankin kauan, sillä edelliset lainsäädännöt ovat 20 vuotta vanhoja. Tiede, tutkimus ja ymmärrys eläinten hyvinvoinnista on kuitenkin kehittynyt tässä ajassa hurjasti, minkä vuoksi uudelleenavaukselle oli suorastaan jo huutava tarve.

Uudelleenavaus koskettaa valtavaa määrää eläimiä ja toimijoita. EU:ssa kuljetetaankin jopa 1,6 miljardia eläintä vuosittain. Kuljetukset ovat eläimille stressaavia ja ne voivat kärsiä matkan aikana nälästä, janosta, kuumuudesta sekä tilan ja levon puutteesta. Erityisesti tilanteissa, joissa kuljetukset kohdistuvat kolmansiin maihin, esiintyy suorastaan törkeää eläinten hyvinvoinnin laiminlyöntiä. EU:n olisi lähettävänä maana huolehdittava eläinten hyvinvoinnin toteutumisesta koko kuljetuksen ajan. Tavoitteena tulisi olla, että kuljetuksissa suosittaisiin mahdollisimman paljon lihakuljetuksia elävien eläinten epäeettisissä oloissa tapahtuvien kuljetusten sijaan.

Lainsäädäntöehdotuksella esitetäänkin keinoja stressin helpottamiseksi, matka-aikojen lyhentämiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Toimilla on myös taloudellisia ja kansanterveydellisiä vaikutuksia, sillä ne muun muassa parantavat elintarvikkeiden laatua, ehkäisevät mikrobilääkeresistenssiä ja ihmisistä eläimiin tarttuvia tauteja.

Uutena esityksenä, komissio esittää myös EU- tason sääntöjä kaupallisiin tarkoituksiin kasvatettavien, pidettävien ja myytävien lemmikkikoirien ja -kissojen hyvinvoinnista ja jäljitettävyydestä. Mistään mitättömästä asiasta ei ole kyse, sillä EU:ssa on peräti 72,7 miljoonaa koiraa ja 83,6 miljoonaa kissaa. Niiden kaupan arvoksi on laskettu jopa 1,3 miljardia euroa.

Kissojen ja koirien hyvinvoinnin parantamista kannattaa suuri osa EU- kansalaisista. Itsekin kissan omistajana koen asian hyvin tärkeäksi. Valtaväestön toiveista huolimatta, EU:ssa eläinkaupan synkkänä puolena esiintyy myös laitonta toimintaa, kuten epäeettistä pentutehtailua, eläinten kaltoinkohtelua ja vastuiden laiminlyöntiä. Tiukentamalla ja yhdenmukaistamalla hyvinvointivaatimuksia, säätelemällä jalostusta, ja esimerkiksi typistämisien kieltämisellä edistämme lemmikkieläinten hyvinvointia ja harmonisoimme lemmikkikauppaa koskevia markkinoita. Ehdotuksessa esitetään myös, että kaikki koirat ja kissat ovat mikrosirutettava ja rekisteröitävä kansalliseen tietokantaan ennen luovutusta EU:ssa.

Fur Free Europe- kansalaisaloitteen vastauksessaan Euroopan komissio esittää sitoutuvansa arvioimaan huolellisesti turkistarhauksen ja turkisten myynnin kieltämisen tarpeellisuutta ja toteutettavuutta EU:ssa. Arviointia varten, komissio pyytää Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta (EFSA) tieteellisen lausunnon esitettäväksi maaliskuuhun 2025 mennessä. Komissio ilmoittaa päätöksestään mahdollisesta kiellosta siirtymäkauden jälkeen maaliskuuhun 2026 mennessä.

Turkistarhauksesta ei siis valitettavasti olla luopumassa EU- laajuisesti ainakaan vielä useaan vuoteen. Vaikka komissio päätyisikin esittämään turkistarhauksen kieltoa vuonna 2026, voi siirtymäkausikin kestää siihen päälle vielä vuosia. Komission päätös lykätä mahdollista kieltoa vuosilla ei kuitenkaan poista turkistarhauksen epäeettisyyttä ja julmuutta. Emme voi myöskään sulkea uusien pandemioiden mahdollisuutta vuoteen 2026 mennessä. Turkistarhat ovat kohdistaneet terveysriskejä sekä turkiseläimiin ja luonnonvaraisiin eläimiin, että myös ihmisiin, kuten olemme huomanneet esimerkiksi Covid-19 ja lintuinfluenssan kohdalla.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista