Kannanotot

Ajankohtaista

Komissio esittää tehotonta kloonauksen kieltoa Euroopan elintarviketuotantoon

19.12.2013 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

 

lehmaKomissio teki eilen kauan odotetun ehdotuksen kloonatuista eläimistä tehtävien elintarvikkeiden kiellosta EU-alueella. Esitys on odotettu siksi, että keväällä 2011 parlamentti ja jäsenvaltiot eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten laaja kiellon pitäisi olla: kielletäänko myös kloonien jälkeläisistä tehdyt elintarvikkeet?

 

Olin mukana keväällä 2011 parlamentin neuvottelutiimissä ja kantamme oli selvä: myös kloonattujen eläinten jälkeläisten käyttö tulee kieltää elintarviketuotannossa. Itse kloonieläimet ovat kalliita, eikä niitä kukaan halua laittaa italiansalaattiin. Kloonauksen käyttö elintarviketuotannossa perustuu juuri jälkeläistuotantoon. Jos haluamme kloonatun lihan pysyvän poissa ruokapöydistämme, tulee kieltää myös jälkeläisten käyttö.

 

Komission ehdotus oli pitkään odotettu. Nyt kävi selväksi, että odotukset olivat liian suuret. Ehdotus ei tuo mitään uutta, innovatiivista näkökulmaa olemassa olevaan kiistaan. Komissio ehdottaa kloonattujen eläinten käytön kieltoa, mutta ei laajenna kieltoa jälkeläisiin. Jatkossa siis esimerkiksi Yhdysvalloista tuotavia kloonattujen eläinten jälkeläisistä tehtyjä elintarvikkeita tai lisääntymismateriaalia saa tuoda EU-alueelle.

 

Jälkeläiskiellon puuttumisen lisäksi ehdotuksesta jäi puuttumaan myös elintarvikemerkintä. Jos jatkossa kloonattujen eläinten jälkeläisten lihaa saa tuottaa EU-alueella, olisi syytä edes merkitä se. Valtaosa EU-kansalaisista ei nimittäin halua pöydälleen kloonattuja elintarvikkeita. Komissio ei kuitenkaan esittänyt elintarvikemerkintään kloonatuista eläimistä saataville elintarvikkeille, vedoten sen merkintäjärjestelmän kustannuksiin.

 

Jatkossa komission ehdotus tulee parlamentin ja jäsenvaltioiden arvioitavaksi. Parlamentin on hyvä pysyä tiukkana vaatimuksissaan ja esittää jälkeläisten käytön kieltoa elintarviketuotannossa. Tämä on eurooppalaisten kuluttajien etu. Lisäksi kloonitekniikan käytön on todettu tuottavan elämille kipua ja kärsimystä mm. epämuodostumien ja suuremman kuolleisuuden muodossa.

 

Tässä vielä pari kirjoitusta keväältä 2011:

http://www.sirpapietikainen.net/2011/04/mielipidekirjoitus-taman-paivan-hsssa-miksi-suomi-peesaa-kloonauksen-kannattajia-ministerineuvostossa/

http://www.sirpapietikainen.net/2011/05/kloonausta-ei-tarvita-tulevaisuuden-ruokaturvan-varmistamiseksi/

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista