Kannanotot

Ajankohtaista

”Kohtuullisen hyvä lopputulos” Kestävä rahoitus etenee, sopu investointien kestävyyskriteereistä – taksonomiasta

17.12.2019 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototTiedoteVauras Eurooppa KannanototYleinen

”Kohtuullisen hyvä lopputulos, joka tukee osana uuden komission Green dealia ja luvattua kestävän rahoituksen strategian jatkoa. Yksi todella merkittävä askel astuttu eteenpäin”, toteaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, toinen parlamentin pääneuvottelijoista taksonomia-asetuksessa.

Siirtymä hiilineutraaliin talouteen edellyttää 270 miljardin euron investointeja vuosittain pelkästään EU:ssa. Samaan aikaan maailmassa jopa 30 biljoonaa dollaria on sijoitettuna ympäristöriskisissä kohteissa.

”Siksi on tärkeää, ja historiallista, että sijoittajat saavat jatkossa tietoa investointiensa ympäristövaikutuksista. Rahoitusmarkkinoiden kannustinten muutos on todennäköisesti suurin muuttuja ilmastonmuutoksen torjunnassa”, painottaa Pietikäinen.

Komissio julkisti viikko sitten esityksensä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta, niin sanotusta Green Dealistä. Pietikäisen mukaan taksonomia on yksi tärkeimpiä työkaluja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi.

”Green deal on tärkeä aloite, jonka myötä EU:n odotetaan ottavan sekä sisäisesti että globaalisti vetovastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta”, toteaa Pietikäinen. ”Merkittävimpinä esityksinä pidän ilmastolakia, olemassa olevan ilmastolainsäädännön päivittämistä, hiilitulleja, kiertotalouden seuraavaa vaihetta sekä kestävää ruokaa ja rakennuksia”, Pietikäinen listaa.

”Myös turhan paljon varjoon jäänyt luonnonmonimuotoisuuden rappeutuminen nostettiin esille osana green dealia”, korostaa Pietikäinen tyytyväisenä. Komissio aikoo julkistaa uuden biodiversiteettistrategian ensi vuoden maaliskuussa osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa.

”Nyt on kiire, koska ympäristön raju huononeminen ei odota. Positiivista on se, että tiedämme haasteen, meillä on teknologia, resurssit ja rahat kestävän kehityksen mukaiseen elämäntapaan”, painottaa Pietikäinen.

”Olen järkyttynyt kasvavasta kuilusta todellisuuden ja tarvittavien toimenpiteiden sekä poliittisten sitoumusten välillä. Madridissa ei saavutettu sitä, mitä tarvittaisiin ilmastonmuutoksen torjuntaan tai edes riittävään hillintään”, Pietikäinen jatkaa.

”Tämä on osoitus politiikan tämänhetkisestä kyvyttömyydestä. Entistä suurempi vastuu lankeaa yrityksille, kiertotalouden keinoille sekä kestävälle rahoitukselle.”

***

Parlamentin sekä jäsenmaista muodostuvan neuvoston pitää vielä vahvistaa poliittinen sopu taksonomia-asetuksesta.

Valmiin tekstin taksonomia-asetuksesta löytää tulevaisuudessa Parlamentin sivuilta.

Vuoden lopussa astuu myös voimaan viime keväänä neuvoteltu laki ympäristöriskien julkaisemisesta sijoittajille, asetus tiedonantovelvollisuudesta. Uudet velvoitteet omaisuudenhoitajille, institutionaalisille sijoittajille ja sijoituspalveluiden välittäjille astuvat voimaan keväällä 2021.

Lisätietoja:
Sirpa Pietikäinen
sirpa.pietikainen@ep.europa.eu
+358 504 666 222

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista