Kannanotot

Ajankohtaista

Kohti eurooppalaista omaishoitosuunnitelmaa

15.10.2013 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpasta sanottua

Euroopan parlamentin omaishoitajien asioita ajava meppiryhmä vaatii tänään pidettävässä kokouksessaan Euroopan komissiota luomaan Euroopan-laajuisen omaishoitajastrategian, jonka ensisijaisena tavoitteena on tukea epävirallisessa asemassa olevia omaishoitajia. Ryhmä on valmistellut esityksen strategian pohjaksi yhteistyössä eurooppalaisen omaishoitajien kattojärjestön Eurocarersin kanssa.

Aloitteen taustalla on omaishoitajien nykytilanne, jossa he ovat tärkeä osa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmiä, mutta ilman heille kuuluvia oikeuksia ja etuuksia. Omaishoitajien tarve kasvaa väestön ikääntymisen myötä, joten strategia vastaisi kasvavaan tarpeeseen.

Meppiryhmän puheenjohtaja Marian Harkin hoputtaa komissiota toimimaan nopeasti, muistuttaen, että epävirallisessa asemassa olevan omaishoitajat vastaavat 80 % hoivasta Euroopan unionissa. Ilman tätä panosta terveysjärjestelmät eivät kykenisi hoitamaan hoivasta riippuvaista väestöä.

”Monet omaishoitajat ovat töissä 24/7. On tärkeää, että heille annetaan riittävää tukea, mahdollisuus hengähtää sekä välineet pitää huolta omasta terveydestään”, ryhmän varapuheenjohtaja Sirpa Pietikäinen painottaa.

”Mikäli epävirallisten omaishoitajien yhä edellytetään osallistumaan hoivaan, heidän tarpeensa ja vaatimuksensa on otettava huomioon sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämisessä”, lisää Eurocarers-ryhmän varapuheenjohtaja Giovanni Lamura.

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista