Kannanotot

Aidosti asiallasi

Kansalaisten ääni kuuluu aiempaa paremmin EU:n rahoitusohjelman ansiosta

19.1.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Olin vuonna 2020 neuvottelemassa EU:n uudesta Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -rahoitusohjelmasta (CERV). Tämä uusi ohjelma luotiin Oikeudet, tasa-arvo ja kansalaisuus -ohjelman ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelman seuraajaksi. CERV-ohjelman tärkein saavutus oli mielestäni sen Daphne-pilari, jonka avulla tuetaan kansalaisyhteiskunnan työtä naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

On välttämätöntä, että EU:ssa on vahva rahoitusohjelma, jolla autetaan kansalaisten osallistumista ja aktiivista toimintaa sekä perusoikeuksien ja -arvojen edistämistä. EU:n täytyy jatkossakin merkittävästi tukea kansalaisyhteiskuntaa ja sen ruohonjuuritason työtä.

Parlamentti arvioi tällä täysistuntoviikolla ohjelman vaikutusta kansalaisten osallisuuden paranemiseen EU-jäsenmaissa, sillä ohjelman voimaantulosta on kulunut kolme vuotta.

CERV-ohjelman ansiosta kansalaisten ääni kuuluu EU:ssa paremmin. Se mahdollistaa kansalaisten osallistumisen esimerkiksi vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämiseen. Parlamentti kuitenkin totesi, että kansalaisia voitaisiin houkutella hakemaan rahoitusta enemmänkin, jos ohjelmasta tiedotettaisiin enemmän. Lisäksi osallistujia eri väestöryhmistä ja esimerkiksi maaseudulta olisi hyvä houkutella ohjelman piiriin enemmän.

Parlamentti linjasi myös, että tulevaisuudessa ohjelmasta olisi tärkeää tukea hankkeita, jotka puuttuvat Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen seurauksiin ja tukevat Ukrainassa demokratiaa ja perusoikeuksien suojelua. Tämä on tärkeää Ukrainan uudelleenrakentamisen kannalta.

 

Kuva: airfocus / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista