Kannanotot

Aidosti asiallasi

Kalatalouspolitiikka täysistuntoviikon agendalla

19.1.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Vuoden 2024 ensimmäinen täysistuntoviikko sisälsi useita kalatalousäänestyksiä. Euroopan parlamentti äänesti neljästä oma-aloitemietinnöstä: laittoman kalastuksen vaikutuksesta ruokaturvaan, yhteisen kalastuspolitiikan täytäntöönpanon tilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä, EU:n toimintasuunnitelmasta merten ekosysteemien suojelemisesta ja ennallistamisesta kestävässä kalastuksessa sekä yhteistä markkinajärjestelyä koskevan asetuksen täytäntöönpanosta kalastuksen ja vesiviljelyn alalla.

EU:hun kuuluu laajoja merialueita. Jaamme merirajoja sekä EU- maiden kesken, että kolmansien maiden kanssa. On siis täysin luonnollista, että näitä kalastusalueita myös säädellään ja merten ekosysteemejä ja kalakantoja suojellaan. Kestävät kalakannat ovat merkittävä osa ruokaturvaa, minkä vuoksi kalakantojen elvyttäminen on erityisen tärkeää ylikalastuksen tasapainottamiseksi ja kalastuksen jatkuvuuden takaamiseksi myös tulevaisuudessa. Tyhjästä merestä on vaikea kalastaa.

Kalakannat tarvitsevat myös elinkelpoisen ympäristön, minkä vuoksi merten suojelu ja ennallistaminen ovat erityisen tärkeitä kalakantojen ja muiden kantojen tukemiseksi. EU on Kunmingin-Montrealin sopimuksessa sitoutunut suojelemaan 30 prosenttia sisävesi- ja merialueista vuoteen 2030 mennessä.

Kalakannat eivät myöskään tunne maarajoja, minkä vuoksi kalakantoja on säädettävä kansallisen lainsäädännön sijaan unionin laajuisesti. Esimerkiksi Itämeren jakaa kahdeksan EU- maan lisäksi Venäjä, minkä vuoksi Itämeren kalakantojen elvyttämiseksi tarvitsemme unionin laajuisia toimia. Yhteiset pelisäännöt takaavat, etteivät muut maat kuluta merten antimia loppuun.

 

Kuva: Sebastian Pena Lambarri / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista