Tänään vietettävä vuotuinen UN Habitat Day muistuttaa kaupunkien tärkeydestä erityisesti sosiaalisina ympäristöinä. Euroopan väestöstä lähes kolme neljäsosaa asuu kaupunkialueilla. Koko maailmassa noin puolet ihmisistä asuu ja elää elämäänsä erilaisissa kaupungeissa ja niiden tiheästi rakennetuilla lähialueilla. Kaupungistuminen ja uusien metropolialueiden synty on luonut aivan uudenlaisen tarpeen tehokkaalle kaupunkisuunnittelulle, jonka odotetaan ottavan huomioon paitsi ihmisten tarpeet asioida, liikkua ja hengittää raitista ilmaa, myös ylläpitää sosiaalisia virikkeitä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Julkisia tiloja: toreja, kirjastoja, puistoja ym. kutsutaan joskus köyhän miehen olohuoneeksi. Kun tulotaso ei ole riittävä kaikkiin virikkeisiin kotona, on mentävä julkisille alueille niitä hakemaan. Termillä tarkoitetaan myös julkisten tilojen roolia kaikille tarkoitettuina tiloina, jonne kaikki ovat tervetulleita, omasta henkilökohtaisesta taustasta riippumatta.
Hyvällä kaupunkisuunnittelulla voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymiseen, eriarvoistumiseen ja epätasa-arvoon liittyviä ongelmia, kun toimiva julkinen ympäristö tarjoaa helposti lähestyttävän ja miellyttävän kokemuksen jokaiselle. Sosiaalisesti kestävä kaupunki huolehtii asukkaista avarilla sekä hyvin valaistuilla ja hoidetuilla julkisilla alueilla, joissa ihmisten on turvallista liikkua, asioida, harrastaa ja tavata toisiaan. Hyvä suunnittelu on myös tehokas keino ehkäistä ihmisten välistä epätasa-arvoa, joka pahimmillaan johtaa yksittäisten alueiden slummiutumiseen ja köyhyyteen.
Ihmiset huomioiva kaupunkisuunnittelu liittyy kiinteästi Eurooppa 2020-strategiaan, jolla tähdätään sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämpään Eurooppaan.