Kannanotot

Ajankohtaista

Julkisen rahan käyttö fossiilisiin tukiin on vastuutonta

13.2.2020 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototVauras Eurooppa KannanototYleinen

Kuluneella täysistuntoviikolla keskustelimme Euroopan keskuspankin toiminnasta ja euroalueen rahapolitiikan näkymistä EKP:n pääjohtaja Christine Lagarden kanssa. EKP:n ja sen yhteydessä toimivan rahoitusmarkkinoiden vakautta valvovan Euroopan järjestelmäriskikomitean tulee ottaa vakavasti ilmastonmuutoksen ja ympäristökatastrofien taloudelliset riskit.

On korkea aika, että EKP:n lopettaa fossiilisten kohteiden rahoittaminen velkakirjojen ja arvopapereiden osto-ohjelmiensa kautta ja ottaa tosissaan ilmasto- ja ympäristöriskit kaikessa toiminnassaan. Julkisen rahan käyttö fossiilisiin tukiin on vastuutonta.

Olemme huolissamme asunto- ja osakemarkkinakuplien puhkeamisesta samalla, kun sivuutamme huolettomasti hiilikuplan. Arvioiden mukaan ilmastonmuutos uhkaa pyyhkiä vuosisadan loppuun mennessä jopa neljänneksen maailman rahoitusmarkkinoiden arvosta. Vuosittainen vaikutus olisi vuosien 2007-2008 finanssikriisiä suurempi. Jopa 80% nykyisistä tunnetuista fossiilisista energianlähteistä voi muuttua arvottomaksi.

Kansantalouden kannalta on vastuutonta, että hiilituilla rahoitetaan julkisista varoista yrityksiä teollisuuden muotoja, jotka tulevaisuudessa muuttuvat kannattamattomiksi. On hyvä, että Lagarde on ottanut ilmastonmuutoksen riskit EKP:n asialistalle. Ympäristöriskien merkityksen rahoitusvakaudelle on tunnustanut jo 50 keskuspankkia, jotka ovat muodostaneet vihreiden keskuspankkien maailmanlaajuisen verkoston, johon myös Suomen Pankki lukeutuu.

Täysistuntopuheeni voi katsoa kokonaisuudessaan parlamentin sivuilta täältä

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista