Kannanotot

Ajankohtaista

Jätevetemme on puhdistettava tehokkaasti

6.10.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti äänesti eilen torstaina 5.10. kannastaan yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskevasta direktiivistä. Komissio ehdotti yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskevaan direktiiviin uudelleenavausta, sillä direktiivi on yli 30 vuotta vanha. Kyseessä on suhteellisen ison mittaluokan direktiivi, sillä se määrittelee, kuinka EU-maiden kuntien ja asutusten on huolehdittava jätevesiensä puhdistuksesta ja millaisilla raja-arvoilla (esimerkiksi typen ja fosforin raja-arvot).

Ehdotuksen tarkoituksena on turvata ihmisten ja ympäristön terveys yhdyskuntajätevesiemme aiheuttamilta riskeiltä ja päästöiltä. Huolimattomasti tai heikosti puhdistettu yhdyskuntajätevesi on vesistöjen yksi suurimmista saastuttajista ja rehevöittäjistä. Se myös sisältää ihmiselle haitallisia kemikaaleja ja mikrobeja, jotka voivat suorasti tai epäsuorasti vaikuttaa negatiivisesti terveyteemme. Siksi meidän on varmistettava, että yhdyskuntajätevesilaitoksemme puhdistavat käyttämämme veden mahdollisimman tehokkaasti.

Jätevesien puhdistus on erityisesti Itämeremme kannalta erittäin tärkeää, sillä murtovetemme on yhteydessä valtamereen vain pienen salmen kautta ja on näin ollen erityisen herkkä epäpuhtauksille. Itämeri onkin jo valmiiksi hyvin saastunut ja huonosti voiva meri. EU-laajuinen lainsäädäntö jäteveden puhdistuksesta ei vaikuta vain omaan vedenpuhdistukseemme, vaan myös esimerkiksi Puolan Itämereen päästämiin jätevesiin. Puhtaampi Itämeri on meidän kaikkien yhteinen etu.

Teksti on osa lokakuun ensimmäistä uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: J K / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista