Kannanotot

Ajankohtaista

Järkeä tekstiilien tuotantoketjuun

11.3.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Eurooppalaiset kuluttavat keskimäärin 26 kiloa tekstiileitä henkilöä kohden vuodessa. Suurin osa näistä valmistetaan kolmansissa maissa. Samalla tekstiilijätettä syntyy vuodessa 11 kiloa henkilöä kohden. Tekstiilit eivät ole kestäviä, eikä niitä korjata riittävästi. Arvioiden mukaan vain alle prosentti maailman tekstiileistä kierrätetään uusiksi tekstiileiksi. Tekstiiliteollisuus vaatii paljon raaka-aineita ja tuottaa paljon päästöjä, eli sillä on merkittäviä ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. 

Tekstiilien koko tuotantoketju on pielessä materiaalien alkuperästä lyhyeen käyttöikään ja käytöstä poistettujen tekstiileiden huonoon jälkikäsittelyyn.

Tarvitsemme sekä tiukkoja sitovia vaatimuksia että vapaaehtoisia toimia materiaalien hankintaa, laatuun ja kestävyyteen, elinkaariarviointeihin sekä käyttöiän pidentämiseen. Vuoteen 2030 mennessä puolet tekstiileistä pitäisi tarjota palveluina. Tarvitsemme lisäksi vaatimuksia sosiaalisille ja ympäristöstandardeille.

Komissaari Sinkevičius oli torstaina keskustelemassa parlamentin kanssa tulevasta EU:n tekstiilistrategiasta. Pidin aiheesta puheenvuoron, jonka voit katsoa täältä. Komissiolta odotetaan esitystä EU:n tekstiilistrategiaksi tämän kuun loppuun mennessä. Strategian tavoitteena on tukea siirtymää kohti ilmastoneutraalia kiertotaloutta, jossa tuotteet ovat suunniteltu kestäviksi, uudelleenkäytettäviksi, korjattaviksi ja kierrätettäviksi.

Teksti on osa maaliskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Ethan Bodnar / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista