Voittaessaan naisten 800 metrin maailmanmestaruuden vuonna 2009 eteläafrikkalainen Caster Semenya ei saanut osakseen pelkkää ihailua ja kannustusta. Hän joutui nöyryyttävän mediahuomion siivittämänä sukupuolitestiin, koska vaikutti liian miehiseltä ollakseen nainen.
Ahtaiden nais- ja mieslokeroiden ulkopuolella elää suuri määrä ihmisiä, joiden oikeudet eivät toteudu Euroopan unionissa. Monissa maissa sallitaan yhä sukupuolen korjausleikkaukset lapsille, joiden sukupuolielimet eivät syntyessä ole selkeästi miehen tai naisen. Intersukupuoliset henkilöt pakotetaan myös virallisissa asiakirjoissa määrittelemään itsensä naiseksi tai mieheksi, mikä murentaa omaa identiteettiä.
Äänestimme tänään parlamentin täysistunnossa perusoikeuksien tilaa koskevasta raportista, joka sisälsi paljon tärkeitä asioita. Ensimmäistä kertaa parlamentti otti myös kantaa intersukupuolisten oikeuksiin tuomitsemalla pienten lasten sukupuolenkorjausleikkaukset.
Emännöin tänään parlamentissa tilaisuutta, jossa esiteltiin Euroopan Perusoikeusviraston tuoretta raporttia intersukupuolisten oikeuksista. Raportti antaa selkeät ohjeet tuleville toimenpiteille: tietoisuutta on lisättävä etenkin terveydenhuollossa työskentelevien parissa, sukupuolen korjausleikkaukset lapsille on kiellettävä kaikissa jäsenmaissa, intersukupuolisten henkilöiden ei tulisi joutua valitsemaan kahden sukupuolen väliltä virallisessa dokumentaatiossa ja jäsenmaiden olisi vaihdettava tehokkaammin parhaita käytäntöjä.
”Olen sellainen joksi jumala on minut luonut”, totesi Caster Semenya kohun keskellä. Ja on nyttemmin päättänyt jatkaa juoksemista ihmisten puheista välittämättä. Kaikilla ei ole Semenyan rohkeutta olla jotain siltä väliltä, mutta kaikilla pitäisi olla siihen oikeus.