Kannanotot

Ajankohtaista

Hyviä uutisia: lemmikkien eurooppalainen tunnistusrekisteri sai vihdoin virallisen kirjauksen lakiin

23.5.2013 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

 

Sirpan kissaEurooppalainen tunnistusrekisteri liikahti tänään suuren askeleen eteenpäin, kun hyväksyimme parlamentissa uudet säännöt lemmikkien matkustamiselle Euroopassa. Lakitekstin rinnalle tuli komission virallinen lupaus siitä, että se alkaa selvittää eurooppalaisen rekisterin perustamista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun puheisiin ja lupauksiin saatiin konkreettinen leima!

 

Jo vuodesta 2007 asti olen yhdessä kennel- ja kissajärjestöjen kanssa ajanut tätä uudistusta. EU:n jäsenmaat sysäsivät syksyllä 2010 EU-instituutioissa liikkeelle ajatuksen Euroopan-laajuisesta tunnistusrekisteristä, ja olen omalta osaltani pyrkinyt aktiivisesti edistämään tämän toteutumista myös käytännössä. Olen tivannut asiaa komissiolta useaan otteeseen ja ollut mukana tukemassa muita asiaa ajavia aloitteita. Rekisteri, jonka pohjalta eläimet tunnistetaan, edistäisi vastuullista omistajuutta ja tutut ongelmat, kuten pentutehtailu ja eläinten heitteillejättö ja huono kohtelu saataisiin paremmin aisoihin.

 

Komission lausuma on tärkeä askel eteenpäin ja kiitin komissiota tänään täysistuntopuheessani. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei lupaus hautaudu muiden asioiden alle ja siksi viestitin komissiolle, että sen pitäisi tehdä lainsäädäntöesitys rekisterin perustamisesta vielä tällä vaalikaudella.

 

Minun ajatukseni siitä, miten eurooppalaisen rekisterin tulisi toimia, menee jota kuinkin näin:

 

    • jokainen pentu olisi sirutettava tiettyyn ikään mennessä uniikilla numerolla, jonka perusteella eläimen voi tunnistaa rekisteristä
    • komissio toimisi rekisterin ylimpänä viranomaisena
    • käyttökustannukset eläimen omistajalle olisi pidettävä matalalla
    • rekisteriin pääsyn edellytyksenä riittävän risteytynyt sukutausta
    • yhtenäiset sanktiot rikkeistä

 

 

Mikä ajatus teillä on tästä? Otan mielelläni vastaan kommenttejanne siitä, miten eurooppalaista rekisterijärjestelmää parhaiten lähdetään kehittämään. Tärkeää on luoda järjestelmä, joka palvelisi kaikkia parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä linkissä vielä faktapaperi tänään päätetyn kuljetuslainsäädännön sisällöstä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista