Tänä vuonna ja tänään 24.10.2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta YK:n perustamisesta ja peruskirjan kirjoittamisesta. Liian usein unohdamme, miksi YK on perustettu: vuonna 1945 toisen maailmansodan jälkeen ajateltiin, että maailman olisi tehtävä kaikkensa, jotta fasismin ja siitä seuranneen sodan kaltaista kauheutta ei enää tapahtuisi. Liian usein myös unohdamme YK:n merkityksen ja saavutukset. Ilman YK:ta emme olisi saavuttaneet kansainvälisiä sopimuksia ihmisoikeuksista, kestävästä kehityksestä, ilmastosta tai aseistariisunnasta. Kansainvälinen Agenda 2030 -ohjelma globaaleine tavoitteineen on äärettömän tärkeä kansainvälinen hanke, joka kirittää kehitystä eteenpäin erityisesti kehittyvissä maissa.
YK:lla on erityinen paikka sydämessäni, ja niin kauan kuin muistan, olen ollut vahva YK:n ja moninkeskisen maailmanjärjestyksen puolestapuhuja. Vuodesta 1996 vuoteen 2007 toimin 10 vuotta Suomen YK-liiton puheenjohtajana, ja 2000-luvun alussa olin neljä vuotta YK-liittojen maailmanjärjestön puheenjohtaja. Myös ympäristöministerivuosina ja sen jälkeen ympäristösopimuksia neuvotellessa YK-järjestelmä on tullut hyvinkin tutuksi. Me tarvitsemme maailmanjärjestystä ja monenkeskistä päätöksentekoa, jossa kaikki osapuolet ovat prosessissa mukana. Vahvemman oikeudesta ja koston politiikasta globaalissa mittakaavassa tulee myös globaaleja murhenäytelmiä. Tarvitsemme globaalilla tasolla ihmisoikeuksien, ilmaston, rauhan ja tasa-arvon puolustajia.
Tänä päivänä maailma tarvitsee YK:ta enemmän kuin koskaan aiemmin. Ilmastonmuutos, kestävän elämäntavan tavoitteet ja globaali pandemia ovat korostaneet multilateraalisen päätöksenteon tarvetta. Mitä tekisimme esimerkiksi tällä hetkellä, globaalin pandemian aikana, ilman Maailman terveysjärjestöä WHO:ta? Olisimme vieläkin pahemmassa pulassa, ellei meillä olisi kansainvälistä elintä, joka tekee parhaansa koronatoimien koordinoinnissa. Jos meillä olisi paremmin resursoitu, tehokkaampi ja toimivaltaisempi terveysjärjestö, olisimme välttyneet monelta pandemian aiheuttamalta murheelta.
Meidän täytyy tehdä kaikkemme YK:n säilyttämiseksi elinvoimaisena ja toimintakykyisenä. YK:n vahvistamisen pitää olla myös yksi EU:n keskeisimmistä tavoitteista. Vahva, globaali, monenkeskinen yhteistyö vie myös EU:n tavoitteita eteenpäin.
Toivotan lämpimästi hyvää Yhdistyneiden kansakuntien päivää! Tehdään töitä sen eteen, että YK säilyy vahvana myös seuraavat 75 vuotta.
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan