Kannanotot

Ajankohtaista

Hyvää kansainvälistä tyttöjen päivää!

11.10.2021 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Tyttö, sinä olet hieno ja arvokas juuri sellaisena kuin olet. Yhteiskunta heijastelee kaikkialla tyttöjä väheksyviä ja esineellistäviä arvoja, esimerkiksi tytöille ja naisille asettamissaan ulkonäköpaineissa. On hankala olla välittämättä niistä ja uskomatta niihin, mutta yritäthän.

Tiedonpuute, virheellinen tieto verkossa ja muissa kanavissa sekä mis- ja disinformaatio ovat tyttöjen oikeuksien toteutumisen tiellä. Tyttöjen kohtaama virheellinen tieto johtuu esimerkiksi siitä, että tytöt ja naiset eivät ole tarpeeksi vahvoja toimijoita digitaalisessa ympäristössä. Se ei ole heidän vikansa, koska tähän mennessä yhteiskuntana emme ole rakentaneet tytöille ja naisille todellisia mahdollisuuksia osallistua digiympäristössä.

On tuskallisen selvää, että naiset ovat aliedustettuina matemaattis-teknillisillä aloilla (STEM – science, technology, engineering, mathematics) sekä koulutuksessa että työelämässä. Sukupuolten välinen kuilu on syvä erityisesti digitaalisen tekniikan aloilla, ja erityisen ilmeinen se on uusilla aloilla, kuten tekoälyssä (naisia 12 prosenttia maailmanlaajuisesti) ja kyberturvallisuudessa (naisten osuus maailmanlaajuisesti 2 prosenttia).

Jotta verkkoympäristö muuttuisi, meidän pitää kuulla tyttöjen ja naisten ääntä. Meille pitää luoda tosiasiallisia mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan tällä alalla. Digiopetuksen pitää lähteä naisten ja tyttöjen mielenkiinnoista. Meidän on turha syyttää tyttöjä siitä, että he eivät ”vain itse halua hakeutua” esimerkiksi tekniikan alalle, kun alan lähtökohdat palvelevat ihan muita ihmisiä – tai ihan toista sukupuolta. Digiopetuksessa tarvitaan sukupuolisensitiivisyyttä ja erilaisia tapoja nähdä opetusta. Mitäpä jos muuttaisimme alaa ja kysyisimme tytöiltä, millaiset projektit ja aiheet saisivat heidät kiinnostumaan vaikkapa koodaamisesta? Stereotypiat, miesten hallitsemat työpaikat ja roolimallien puute ovat vain muutamia niistä ongelmista, jotka johtavat siihen, että matemaattis-teknillisiltä aloilta valmistuneiden naisten osuus on pieni.

Naisten täyden potentiaalin hyödyntäminen STEM-, digi-, tekoäly- ja it-aloilla edistäisi koko Euroopan taloutta. Se voisi luoda potentiaalisesti 1,2 miljoonaa uutta työpaikkaa EU:hun Euroopan tasa-arvoinstituutin EIGE:n tutkimuksen mukaan. Lisäksi se auttaisi rakentamaan tasa-arvoisempaa, turvallisempaa ja faktapohjaisempaa digitaalista ympäristöä kaikille – ei vain niille, jotka ovat tähän mennessä hallinneet teknologiaa ja verkkoympäristöjen kehitystä. Tyttöihin verkkoympäristössä kohdistuvat paineet ja turvattomuus ovat seurausta siitä, että he eivät ole saaneet sananvaltaa siihen, mitä verkossa tapahtuu. Odotusarvot verkkoympäristöön lataa joku muu.

Hyvää kansainvälistä tyttöjen päivää! Tyttö – sinä olet vahva, voimakas, rohkea ja ihana. Jatka samaan malliin.

Kuva: Daria Nepriakhina / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista