Kannanotot

Ajankohtaista

Hyvää Eurooppa-päivää!

9.5.2022 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototVauras Eurooppa Kannanotot

Me eurooppalaiset tarvitsemme parempaa Eurooppaa. Siinä, missä heikko Euroopan unioni jättää kansalaisensa suojattomiksi ja rapauttaa jokaista jäsenmaata, myös Suomea, vahva EU on kaikkien eurooppalaisten etu. Maailma on suuri ja EU pieni, ja jo noin 60 prosenttia maailman BKT:sta ja ihmisistä sijaitsee Aasiassa. Jotkut asiat ovat vain niin isoja, että ne pitää hoitaa yhdessä. Kuten Angela Merkel on aikanaan sanonut: Euroopan on otettava kohtalonsa omiin käsiinsä, sillä se on suurien haasteiden edessä.

Kukistamme EU:ssa parhaillaan ensimmäistä kertaa yhdessä Euroopan mantereella tapahtuvaa sotaa ja vakavaa pandemiaa, torjumme ilmastonmuutosta ja biodiversiteettikatoa ja ratkomme laajasti moninaisia ongelmia niin sosiaali-, talous- kuin turvallisuuskysymyksissä. Tarvitsemme yhtenäisempää, vahvempaa ja tehokkaammin yhdessä päättävää EU:ta. Tämä on vain entisestään korostunut Ukrainan sodan vuoksi.

Jotta tämä saavutettaisiin, meillä täytyy olla valmius avata keskustelu jossakin vaiheessa siitä, pitäisikö EU:n perussopimuksia uudistaa. Tämä ehdotus on myös yksi EU:n tulevaisuuskonferenssin keskeisistä lopputulemista ja konferenssin ehdotuksista, jotka julkaistaan tänään Eurooppa-päivänä. Tätä kaikkea ja paljon muuta on mietitty tulevaisuuskonferenssissa, joka käynnistettiin viime keväänä. Sen aikana on koottu yhteen EU-kansalaisia ja -päättäjiä mukaan kaikista eri jäsenmaista suunnittelemaan Euroopan tulevaisuutta. Sen tärkein tehtävä on ollut tarjota vastauksia ytimekkäästi siihen, mihin me tarvitsemme EU:ta nyt ja tulevaisuudessa.

Useimmiten EU:ta arvostellaan silloin ja siitä, kun se ei pysty puuttumaan tiettyyn ongelmaan. Koronaviruspandemia on tästä ehkäpä viimeisin iso esimerkki. Usein nämä asiat kuitenkin ovat niitä, joihin jäsenmaat eivät ole antaneet EU:lle toimivaltaa. Meidän onkin ehkäpä mietittävä, olisiko aika antaa EU:lle enemmän mahdollisuuksia toimia myös alueilla, joilla sillä ei ole ollut aiemmin paljon toimivaltaa. Näitä ovat muun muassa yhteinen puolustautuminen, pakolaiskriisien hallinta, kansalaisten perusoikeuksien suojaaminen, kansalaisten oikeudet, terveyspalvelujen takaaminen kaikille, sosiaaliturva ja -palvelut, veronkierron estäminen ja koulutustason parantaminen. Lisäksi neuvoston eli jäsenmaiden pitäisi siirtyä yksimielisestä päätöksenteosta enemmistöpäätöksentekoon, jotta yksi jäsenmaa ei enää voi pitää muita panttivankinaan ja estää päätöksiä. Myös tämä on yksi tulevaisuuskonferenssin ehdotuksista.

Olen ollut yksi Euroopan parlamentin edustajista EU:n tulevaisuuskonferenssissa ja osallistuin huhtikuun lopussa tulevaisuuskonferenssin viimeiseen täysistuntoon Strasbourgissa. Tunnelma oli innostava. Oli hienoa nähdä konferenssiin valittujen kansalaisten EU:hun kohdistama usko ja toivo sekä tahto unionin parantamiseen. Konferenssin osallistujissa oli painotettu nuorten osallistumista, mikä oli tietysti tarpeen – kaikki konferenssissa päätetty koskee erityisesti nuoria, tulevaisuuden eurooppalaisia vaikuttajia.

Samaan aikaan tulevaisuuskonferenssin kanssa Ukrainassa on Euroopan lähihistorian vakavin hetki sitten toisen maailmansodan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut sen, että tarvitsemme EU:n yhteisen vision turvallisuudesta ja puolustuksesta. Etenkin energiapula ja nyt myös fossiilisten polttoaineiden tuonnin katkaiseminen Venäjältä pakottaa meidät toimimaan nopeasti energiaturvallisuuden vahvistamiseksi. Tähän mennessä EU on onnistuneesti tuominnut yhtenä rintamana presidentti Putinin aloittaman hyökkäyssodan ja asettanut ennennäkemättömän suuret pakotteet Venäjää kohtaan.

Lisäksi tarvitsemme välittävää Eurooppaa. Koronaviruspandemia on kahden viime vuoden aikana tuonut lopullisesti päivänvaloon vakavat ongelmat, joita piilee eurooppalaisessa hoivassa ja terveydenhuollossa. Hoivan rakenteellisiin ongelmiin pitää puuttua – jos hoiva ei ole sukupuolikysymys, en tiedä, mikä on. Naiset ovat enemmistössä sekä hoivatyöntekijöinä että hoivan saajina. Tarvitsemme Eurooppaa, joka pitää paremmin huolta kansalaisistaan. Siihen välineitä ovat muun muassa perustulo, riittäviin ja laadukkaisiin peruspalveluihin ja terveydenhuoltoon investoiminen, oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ja siitä kiinni pitäminen, syrjinnän vastainen direktiivi ja vahvempi kyky puuttua veronkiertoon, jonka vuoksi menetämme miljardeja ja miljardeja verotuloja vuosittain.

Toivotan teille kaikille hyvää Eurooppa-päivää, ja runsaasti lisää vuosia vahvalle, yhteiselle Euroopan unionillemme!

Lisätietoa EU:n tulevaisuuskonferenssista löydät täältä. Samalla sivulla voit edelleen osallistua keskusteluun foorumilla ja jakaa omia ajatuksiasi ja mielipiteitäsi Euroopan tulevaisuudesta.

Kuva: Alexandre Lallemand / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista