Kannanotot

Ajankohtaista

Fur Free Europe -kansalaisaloite

20.10.2023 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti keskusteli lokakuun toisella täysistuntoviikolla Fur Free Europe -kansalaisaloitteesta, joka vaatii koko EU:n laajuista turkistarhauskieltoa ja tarhattujen eläinten turkisten tai tällaista turkista sisältävien tuotteiden tuontikieltoa EU:n markkinoille. Aloite keräsi huikeat 1,5 miljoonaa allekirjoitusta alle 10 kuukaudessa, mikä osoittaa EU-kansalaisilta vahvaa tukea turkistarhauksen kieltämiseksi. Myös suurin osa puheenvuoron pitäneistä edustajista vaati turkistarhausten kieltämistä ja aloitteen tukemista. Aloitetta on jo käsitelty komission järjestämässä kuulemistilaisuudessa sekä AGRI-, IMCO- ja PETI-valiokuntien julkisessa kuulemistilaisuudessa. Komission on annettava vuoden loppuun mennessä kirjallinen vastauksensa kansalaisaloitteeseen, missä komissio ehdottaa mahdollisia toimenpiteitä perusteluineen.

16 EU:n jäsenmaassa turkistarhaus on jo kielletty, mutta näin ei esimerkiksi Suomessa vielä ole. Turkistarhaus on epäeettisyytensä lisäksi taloudellisesti kannattamatonta eikä alan taloudellinen tukeminen ole perusteltua. Turkistarhaukset aiheuttavat myös kansanterveyteen kohdistuvia riskejä, kuten huomasimme esimerkiksi koronaviruksen leviämisessä Tanskan minkkitarhoissa. Myös meillä Suomessa lintuinfluenssa on levinnyt useille turkistarhoille. Ja ei, luonnonvaraisten lintujen tappaminen turkistarhojen lintuinfluenssatapausten vuoksi ei ole oikea saatikka järkevä ratkaisu asiaan.

Kansalaisaloite liittyy vahvasti myös jo aiempaan End of Cage Age -kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan häkkikasvatuksen kieltoa EU:n alueella.

Euroopan komissio on luvannut eläinten hyvinvointidirektiiviä jo vuosia. Kuitenkin juuri julkaistussa komission työohjelmassa esitys eläinten hyvinvointilaista uupuu ja se tulee venymään entisestään. Komission tulisi pitää lupauksensa sekä kunnioittaa kansalaisten toiveita.

Katso puheeni täysistunnossa täältä.

Teksti on osa lokakuun toista uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Jo-Anne McArthur / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista