Kannanotot

Aidosti asiallasi

EU:ssa tulee voimaan uraauurtava naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuva laki

9.2.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Tiistai oli historiallinen päivä Euroopan parlamentissa, kun parlamentti saavutti jäsenmaiden kanssa neuvottelusovun naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta direktiivistä. Meidän kaikkien tulisi olla iloisia siitä, että EU:ssa tulee viimein voimaan vahvaa naisia väkivallalta suojelevaa lainsäädäntöä.

Direktiivi velvoittaa kaikki EU-jäsenmaat säätämään kansalliseen lainsäädäntöön entistä vahvempia ennaltaehkäiseviä keinoja väkivallan ja raiskausten ehkäisyyn sekä suostumusperustaisen raiskauksen määritelmän edistämistä. Laki määrittelee naisten sukuelinten silpomisen ja pakkoavioliitot rikoksiksi koko EU:ssa ja puuttuu verkkoväkivaltaan säätämällä rikolliseksi toiminnaksi ei-suostumuksellisen intiimin materiaalin jakamisen ja lähettämisen.

Lisäksi direktiivi määrittelee, millaista vahvistettua tukea rikosten uhreille on tarjottava.

Direktiivin hyväksyminen tässä muodossa on katkeransuloista, sillä siitä puuttuu raiskauksen suostumusperustainen määritelmä ja rangaistavuus. Jäsenmaat kieltäytyivät sisällyttämästä komission ja parlamentin vahvasti tukemaa raiskauksen harmonisoitua määritelmää vedoten suhteellisuusperiaatteesee. On todella surullista, että isoimmat jäsenmaat vastustavat tällä tavalla naisten oikeuksien edistämistä. Toivon todella, että nämä maat edistävät suostumusperustaista raiskauksen määritelmää kansallisessa lainsäädännössään, kuten ovat

Tästä huolimatta direktiivi on historiallinen ja tärkeä askel eteenpäin naisten oikeuksissa. On tärkeää, että lainsäädäntö hyväksyttiin ennen EU-vaaleja, sillä meillä ei ole takeita seuraavan parlamentin kokoonpanosta tai seuraavien puheenjohtajamaiden prioriteeteista. Jos direktiiviä ei olisi hyväksytty nyt, moni sen erinomainen velvoite paremmasta ennaltaehkäisystä pakkoavioliittojen kriminalisointiin olisi voinut jäädä vuosikausiksi säätämättä.

Positiivista on, että parlamentti neuvotteli lainsäädäntöön uudelleentarkastelulausekkeen, jonka mukaan direktiivi on päivitettävä viiden vuoden jälkeen sen voimaantulosta. Seuraavan viiden vuoden aikana meidän on EU:ssa tehtävä lujasti töitä sen eteen, että ymmärrys suostumusperustaisesta raiskauslainsäädännöstä paranee ja sen tärkeys ymmärretään. Seuraava tavoite on, että viiden vuoden kuluttua kaikki raiskauksen uhrit pääsisivät vihdoin samalle viivalle koko EU:ssa ja saavat samantasoista rikosoikeudellista suojelua. On kestämätöntä, että raiskauksen määritelmä edelleen vaihtelee jäsenmaasta toiseen.

Kuva: Nadine Shaabana / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista