Kannanotot

Ajankohtaista

Eurooppalainen sosiaaliturvapassi helpottaisi kansalaisten ja yritysten elämää

26.11.2021 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Tarvitsemme eurooppalaisen sosiaaliturvapassin. Digitaalisen ratkaisun löytäminen asiaan auttaisi pääsemään eroon aikaa vievistä paperidokumentteihin perustuvista prosesseista, ennaltaehkäisemään virheitä ja torjumaan petoksia. Sosiaaliturvapassi eli ESSP sisältäisi reaaliaikaista verifioitavaa tietoa työntekijän työpaikasta ja -suhteesta, identiteetistä ja sosiaaliturvan tilanteesta.

Sosiaaliturvapassi helpottaisi kansalaisen ja tavallisten yritysten elämää ja vaikeuttaisi rahankiertoa. Tähän sivuun tarvitsisimme myös yhteisen eurooppalaisen terveysdata-avaruuden. Se helpottaisi ihmisen tunnistamista.

Parlamentti äänesti tällä viikolla päätöslauselmasta, jossa edustajat vaativat komissiota vauhdittamaan suunnitelmia ESSP:stä. Komissio ilmoitti jo vuonna 2017 lanseeraavansa eurooppalaisen sosiaaliturvanumeron, mutta ei koskaan antanut konkreettista ehdotusta asiasta. Parlamentti on nyt pyytänyt komissiolta perusteluja ja dokumentteja siitä, miksi ESSN ei ole edennyt ja pyytää sosiaaliturvapassin edistämistä. Se helpottaisi myös eri jäsenmaiden erilaisten sosiaaliturvasysteemien kokoamista yhden toiminnon alle. Jatkona eurooppalaiselle sosiaaliturvapassille on syytä saada aikaiseksi jo pitkään valmistelussa roikkunut yhteinen verotunniste yksityishenkilöille ja yhteisöille.

Kuva: Zhen Hu / Unsplash

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista