Kannanotot

Ajankohtaista

Eurooppalainen kalastuspolitiikka otti historiallisen askeleen eteenpäin

6.2.2013 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Toisinaan parlamenttityö tuottaa hetkiä, jolloin tietää olevansa mukana tekemässä todella merkittäviä päätöksiä.  Tänään täysistunto hyväksyi pitkään kestäneen työn ja keskustelun jälkeen eurooppalaista kalareformia tukevan päätöslauselman. Kerta on ensimmäinen, kun Euroopan parlamentti asettui selkeästi tukemaan kestävämpää kalapolitiikkaa. Paketin läpimeno on voitto kestävämpien merien ja kalakantojen puolesta! Eri arvioiden mukaan lähes kaksikolmasosaa kalakannoista on vaarassa kadota kokonaan meristämme mittavan yli- ja ryöstökalastuksen vuoksi.

Samalla kun ammatikseen kalastavien määrä on reilusti vähentynyt, saaliiden määrä on kuitenkin voimakkaasti kasvanut. Tämä kertoo teollistuneiden kalastustapojen ja valtavien massakalastusalusten lisääntymisestä merillämme. Nyt hyväksytty päätöslauselma asettaa kuitenkin tiukkoja rajoja sille, kuinka paljon voi kalastaa kestävällä tavalla, eli siten, että kalakannat säilyvät riittävän suurina ja lisääntymiskykyisinä jatkossakin. Jos tällaisia rajoja ei nyt aseteta, kala poistuu lautasiltamme ennen kuin huomaammekaan.

Eräs kovan kiistelyn kohteen ollut kohta äänestyksessä oli kalojen poisheitto aluksilta takaisin mereen. Kyseessä ei ole mikään pikkusinttien takaisin päästäminen kotikonnuilleen, vaan arvioiden mukaan jopa neljännes kaikesta kalasta, ei-halutusta saaliista, heitetään mereen takaisin, valtaosa kuolleina. Tällainen haaskuu on täysin kestämätöntä kantojen säilymisen, sekä myös tiedon hankkimisen kannalta. Myös merellinen ekosysteemi on hauras, eikä sitä ole tehty kalamassojen hautausmaaksi. Hienoa oli huomata, että parlamentti asettui tukemaan myös poisheittokieltoa.

Samalla kun kalakannat ovat Euroopan merillä kutistuneet, kalastusmahdollisuuksia on ostettu köyhemmistä afrikkalaisista rannikkovaltioista. Tämäkään toiminta ei aina läpäise kriittistä tarkastelua. Siirtyminen merta edemmäs kalaan ei voi olla ratkaisu omaan piittaamattomaan toimintaan.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen kalastuspolitiikan uudistaminen menee neuvotteluihin jäsenmaiden edustajien kanssa. Odotettavissa on tiukat neuvottelut. Parlamentin viesti on nyt kuitenkin selvä: nykyinen toimintatapa ei saa jatkua, kalakannat on saatava kestävälle tasolle muutamassa vuodessa. Jos näin ei toimita, karhunpalvelus tuleville sukupolville on mittaamaton.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista