Kannanotot

Ajankohtaista

Eurooppa uhkien edessä

13.11.2013 Ajankohtaista

 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen varoittaa itsekkyydestä, jonka seuraukset historiassa ovat olleet tuhoisat.

 

Talouskriisejä, ilmastokriisejä, pakolaistulva Eurooppaan.

Epävarmuus ja huoli tulevasta saavat ihmiset puolustusasemiin, ja oma etu nousee tärkeimmäksi. Äärioikeistolaiset liikkeet nousevat Euroopassa.

-Maaperä Euroopassa muokkautuu nostamaan esiin vallankäyttäjiä, jollaisista historia meitä varoittaa, miettii europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Pietikäisen mukaan Euroopassa tarvitaan nyt kestävää taloutta, yhdenvertaisuutta, perusturvaa sekä lainsäädäntöä, joka velvoittaa jäsenmaat pitämään huolta kansalaisistaan.

-Tarvitaan myös sellaista myönteistä uteliaisuutta, joka saisi ihmiset ymmärtämään toistensa erilaisia näkemyksiä.

-Ihmiset katsovat maailmaa ikään kuin eri suuntiin olevista ikkunoista. Meidän pitäisi oppia kysymään, mitä sellaista sinä näet, mitä minä en näe.

Pietikäinen muistuttaa, ettei Hitler valtaan pyrkiessään julistanut, että aikoo laittaa kaasukammioihin juutalaiset, kommunistit, vammaiset ja muuten vaan erilaiset ihmiset.

– Hän sanoi, että seuraa minua niin sinä saat työtä, nuoriso kunnon harrastuksia ja kansakunta ylevää kulttuuria. Hän lupasi pitää huolta, että tulevaisuus on parempi, ja lupasi pitää omien kansalaisten puolta niitä muita vastaa.

Tämä on nähty historian mittaan moneen kertaan. Pietikäisen mukaan pohjavire ääriliikkeissä on nyt sama. Mutta historialliset katastrofit saavat omina aikoinaan aina omat muotonsa. Kun ihmisillä on perusasiat suhteellisen hyvin, vallitsee luottamuksen yhteiskunta. Mutta kun olot ovat huonot, tulipalosta halutaan pelastaa ensin oma itsensä ja läheisensä. Muista ei ole väliä.

-Siinä menehtyvät heikot, lapset ja mummot jäävät jalkoihin, mutta myös vahvat kuolevat, kun ruumiit tukkivat ulospääsyn. Kreikassa nuorista on työttöminä 60 prosenttia. Viikossa kaduilla on jopa 600 000 mielenosoittajaa.

-Unkari heittää romaanit kodeistaan ja työpaikoistaan. Vanhat naiset joutuvat kerjäämään kadulla eri puolilla Eurooppaa.

Eurooppa on osa maailmaa. Syyrian sodan keskeltä on paennut jo yli kaksi miljoonaa ihmistä. Ilmastomuutos aiheuttaa muun muassa kuivuutta Afrikassa ja hirmumyrskyjä ja tulvia Bangladeshissa, ja köyhyyden keskeltä halutaan pois. Ilmastomuutos on rikkaiden maiden aikaansaannosta, josta köyhimmät maat kärsivät.

Välimeri on jättiläismäinen hautausmaa. Lampedusan tapahtumat järkyttivät maailmaa, mutta vain hetkeksi. Kotimaattomat ihmiset ovat uusi ihmisryhmänsä kaikkialla Euroopassa.

Suuri maailmanlaajuinen uhka, josta ei juurikaan edes haluta puhua, on resurssitehokkuuskriisi. Maailman luonnonvarat eivät kestä nykyistä kulutusta.

-Nyt kulutamme vuodessa puolitoista kertaa maapallon resurssit. Jos näin jatkuu, vuonna 2050 tarvittaisiin neljä ja puoli maapalloa tuottamaan käytetyt resurssit. Muutoksen on pakko tulla.

Uhan alla ihmiset käyttäytyvät monien eläinten tavoin. Kissoja kasvattava Sirpa Pietikäinen vertaa tätä kissojen käytökseen.

-Minulla on aina ollut useita kissoja. Kun ne kokevat ulkopuolista uhkaa, vaistoavat vaikka lähellä olevan koiran, ne stressaantuvat, haluavat puolustautua ja käyvät sitten toistensa kimppuun.

 

Pelko ja turhautuminen ruokkivat aggressiota.

Sirpa Pietikäisen mukaan myös Suomessa on meneillään keskustelua, joka yksinkertaistaa, typistää ja halpahintaistaa asioita.

–Sanotaan, että EU:ssa ollaan tyhmiä ja Sudanissa laiskoja. Mutta omassa päässä tiedetään kaikki, ja siellä se viisaus asuu.

-Pahinta on, että ihmiset leimaavat toisensa tyhmiksi eivätkä edes halua ymmärtää toisia. Todellinen tyhmyys on sitä, että on ylpeästi toisia ymmärtämätön ja haluaakin ymmärtää väärin. Tyhmä leimaa toiset kommunisteiksi, kapitalisteiksi, juutalaisiksi, mustiksi ja viherpiiperöiksi. Näiden muiden takia itsellä muka menee huonosti. Syyttämisen sijaan pitäisi ratkoa ongelmia ja ymmärtää toisten näkökulmia.

Tuhoisalle pölhöydelle on ominaista demokratian pilkka.

Pietikäisen mielestä on käsittämätöntä, että vaikka Suomi on nyt rikkaampi kuin koskaan, ei ole varaa pitää huolta heikoimmista, kuten ikäihmisistä. Näin julistavat mm. Björn Wahlroos ja Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski.

-Hienointa ihmisessä on sydämen sivistys. Tunnen paljon fiksuja ihmisiä, jotka eivät ole kouluja käyneet, mutta heillä on sitä viisautta ja sydämen sivistystä.

 

Mitä sitten pitäisi tehdä?

-EU:lla tulee olla sellainen lainsäädäntö- ja toimivalta, joka velvoittaa jokaisen jäsenmaan pitämään huolta kansalaisistaan. Ketään ei saa syrjiä, olipa hän lapsi, nainen, mustalainen tai lappalainen. Kaikille on taattava perusturva. Kun ihminen on sairas, hänen pitää saada hoitoa.

Maailman luonnonvarojen säästämiseksi tarvitaan kiertävää taloutta.

–Tavaroiden, jotka vapautuvat käytöstä, pitää päätyä uuteen käyttöön. Tämä on tärkeää myös bisneksen takia. Euroopan ja USA:n on tehtävä aloite kiertävän talouden puolesta.

-Tarvitaan EU:n yhteistä lainsäädäntöä ja ilmastopolitiikkaa, tarvitaan ennustettavat pelisäännöt, jotta ihmisyhteisö voi toimia ja pysyä hengissä, ja markkinatalous voi myös toimia.

Selkeitä pelisääntöjä tarvitaan. Vapaaehtoinen pyrkimys hyvään ei riitä.

-Hyväntekeväisyysyhteiskunnat tuhoavat itse itsensä. Demokratia, hyvinvointi ja sivistys ovat kolmikko, jossa yhtä ei voi olla ilman kahta muuta, Sirpa Pietikäinen sanoo.

 

Toimittaja: Ulla-Maija von Hertzen

Artikkeli julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 12.11.2013

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista