Kannanotot

Ajankohtaista

Eurooppa-koulujen tilanne tarkastelussa

15.9.2023 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Koululaiset ovat aloittaneet syksyn koulutaipaleensa, ja myös Euroopan parlamentissa keskusteltiin menneellä viikolla Eurooppa-koulujen nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Eurooppa-koulujen järjestelmä on jo 70 vuotta vanha, ja esimerkiksi Brysselissä asuvien ulkosuomalaisten lapset pääsevät järjestelmän ansiosta nauttimaan suomenkielisestä opetuksesta.

Järjestelmän lukuisista ansioista huolimatta sitä on aika uudistaa. Mietinnössään parlamentti toteaakin, että esimerkiksi psykologisen tuen saatavuutta kouluissa on parannettava ja sekä opettajien että psykologien on tarjottava oppilaille laadukasta ja jatkuvaa tukea. Parlamentti kiinnittää muutoinkin ilahduttavan paljon huomiota oppilaiden mielen hyvinvointiin muun muassa toteamalla, että Eurooppa-kouluissa on vahvistettava kiusaamisen torjuntaa sekä perinteisten kiusaamisen muotojen että verkkokiusaamisen kohdalla.

Kolmetoista kuudessa eri maassa toimivaa Eurooppa-koulua sekä 22 akkreditoitua Eurooppa-koulua tarjoavat lapsille laadukasta, monikielistä ja vahvan eurooppalaisen ulottuvuuden sisältävää opetusta. On tärkeää turvata näiden koulujen rahoitus, siten turvata toiminnan jatkuvuus sekä säännöllisesti päivittää Eurooppa-koulujen peruskirjaa vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin.

Lue lisää:

Hyväksytyt tekstit: Eurooppa-koulujen järjestelmä – tämänhetkinen tilanne, haasteet ja näkymät

 

Teksti on osa syyskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista