Kannanotot

Ajankohtaista

Euroopan parlamentti tukee pitkän matkan raideliikenteen lisäämistä

16.12.2022 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Maanantaina Euroopan parlamentissa esiteltiin myös lyhyesti liikenne- ja matkailuvaliokunnan (TRAN) mietintö toimintasuunnitelmaksi pitkän matkan ja maiden välisen raideliikenteen lisäämiseksi. Mietintö liittyy TEN-T-hankkeeseen (Trans-European Transport Network), jonka tavoitteena on tavaroiden ja ihmisten saumattoman liikkumisen mahdollistava kestävä ja turvallinen liikenneverkosto.

Junamatkustaminen on ilmastolle parempi vaihtoehto kuin lentäminen, joten on erityisen tärkeää, että Euroopassa panostetaan hyvään raideinfrastruktuuriin ja junayhteyksiin, joilla pitkätkin matkat ovat vaivattomia tehdä. Raideyhteyksien infrastruktuurin kasvattamisen lisäksi on tärkeää tehdä junaliikenteestä saavutettavampaa ja ekonomisesti houkuttelevampaa kuin lentäminen. Myös esimerkiksi Ranskan malli lyhyiden maan sisäisten lentojen kieltämisestä tukisi EU:n sisäisen raideliikenteen kehittymistä ja liikenteen siirtymistä raiteille.

Junamatkustamisen houkuttelevuutta maantieliikenteen korvaajana on kehitettävä. Mietintö koskee pitkän matkan raideliikenteen lisäämistä, joten asia koskee erityisesti kansainvälistä hyödykkeiden ja elintarvikkeiden rekkaliikennettä. EU:n tulee pikimmiten siirtää maanteitse kulkeva tavaraliikenne raiteille. Raideliikenteellä voidaan näin vähentää myös hyödykkeiden liikenteestä aiheutuvien päästöjen määrää.

Toimintasuunnitelmassa painotetaan, että myös syrjäisempien seutujen raideliikenteen lisäämistä. Tämän voidaan ajatella koskevan myös esimerkiksi Suomea. Suomen tulee kehittää vuoteen 2050 ulottuva raide- ja junaliikennestrategia, jotta voidaan edistää riittävästi raideliikenteen kapasiteetin lisäämistä, nopeampia yhteyksiä sekä tavaraliikenteen siirtämistä raiteille. Erityisesti Helsingin ja Tampereen välille on saatava nopeampi ja tehokkaampi junaverkosto. Myös Helsingin ja Oulun välille rakennettavan supernopean junan suunnitelmat vuodelle 2050 tulisi aloittaa. Suunnitelmassa tulisi olla myös Helsingin ja Tallinnan välinen tunneli. Se vähentäisi lentoja, laskisi liikenteen päästöjä, parantaisi liikenteen toimintavarmuutta sekä vähentäisi itämerta ja ilmakehää kuormittavaa rahtiliikenteen määrää.

Linkki hyväksyttyyn mietintöön.

 

Teksti on osa joulukuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: John Cameron / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista