Kannanotot

Ajankohtaista

Euroopan parlamentti hyväksyi viisi merkittävää ilmastolakia

21.4.2023 Ajankohtaista

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina selvin äänin viisi keskeistä ilmastolakia: EU:n päästökauppajärjestelmän uudistuksen, Meriliikenteen päästöjen sisällyttämisen päästökauppajärjestelmään, lentoliikenteen päästökauppajärjestelmän uudistamisen, hiilitullimekanismin ja sosiaalisen ilmastorahaston perustamisen. Kyseiset EU-lait ovat osa niin kutsuttua Fit for 55- lakipakettia, jonka tarkoituksena on vähentää EU:n hiilidioksidipäästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Ne ovat oleellinen osa EU:n ilmastotavoitteiden ja vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista.

Mielestäni on hyvä, että ilmastolait saivat parlamentin laajan kannatuksen. Pidän kuitenkin nykyisiä sopimuksia riittämättöminä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Viimeisin IPCC raportti kertoo ilmastonmuutoksen huolestuttavasta etenemisestä ja nykyisten toimien riittämättömyydestä. Meidän olisi saatava ilmastolakien kunnianhimon taso kerralla kuntoon ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jotta pystymme vastaamaan nykyisiin ja tulevaisuuden haasteisiin sekä tarjoamaan varmuutta sijoittajille ja yrityksille. Tiheään tahtiin uudelleenavattavat säädökset luovat teollisuudelle epävarmuuksia ja hukkaan menneitä sijoituksia.

Erityisen vahingollisia ovat EU:n investoinnit fossiilisiin energialähteisiin. Nämä investoinnit olisi saatava loppumaan ja rahoitus ohjattava vihreään siirtymään. Monesti politiikassa kuulee, että rahaa ei olisi, mutta tämähän on vain myytti, sillä rahaa on, mutta järisyttävä määrä siitä on suunnattu ympäristölle haitallisiin kohteisiin.

Toivon, että Euroopan Komissio esittää vuodelle 2040 kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita ja lakiehdotuksia niiden toteuttamiseksi. Myös finanssisektorimme on uudistettava huomioimaan entistä tehokkaammin ympäristöulottuvuus ja luontopääoma.

Teksti on osa huhtikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista