Kannanotot

Aidosti asiallasi

Euroopan parlamentti haluaa lopettaa viherpesun

15.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina kannastaan viherväitteitä koskevaan direktiiviin. Viherväitedirektiivillä pyritään taistelemaan viherpesua vastaan velvoitettamalla yritykset todentamaan viherväitteensä. Viherväitteitä ovat esimerkiksi ”ympäristöystävällinen“, “vähemmän saastuttava“ tai “biohajoava“.

Yli puolet EU:n alueella tehdyistä viherväitteistä ovat harhaanjohtavia tai peruusteettomia. Ei olekaan ihme, että kuluttajien luottamus viherväitteitä kohtaan on myös tutkitusti matala. Samalla eurooppalaiset kuluttajat haluaisivat tehdä kestävämpiä valintoja ja luottaa ostamiinsa tuotteisiin ja palveluihin sekä niistä esitettyihin väitteisiin.

Viherväitedirektiivin myötä yritysten tulee todentaa väitteensä, jotta kuluttajat olisivat paremmin suojattuina perusteettomilta väitteiltä ja harhaanjohtavalta mainonnalta. Euroopan parlamentti tukee kannassaan tuotteiden kestävyydestä ja ympäristöjalanjäljestä kertovien merkintöjen käyttöönottoa.

Ehdotus viherväitedirektiiviksi on osa kestävät tuotteet – lainsäädäntöpakettia, jolla pyritään tekemään kestävistä tuotteista EU- alueella normi. Jotta tavoitteeseen päästäisiin, on erittäin tärkeää, että kuluttajat osaisivat erottaa aidosti kestävämmät tuotteet ympäristöä enemmän vahingoittavista tuotteista.

Olen tyytyväinen, että Euroopan parlamentti äänesti tämän tärkeän lainsäädäntöehdotuksen puolesta, jotta viherpesuun voitaisiin puuttua tehokkaammin.

Seuraavaksi ehdotus siirtyy Euroopan parlamentin ja neuvoston välisiin kolmikantaneuvotteluihin, jossa esityksen lopullisesta muodosta sovitaan.

Kuva: Artem Beliaikin / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista