Kannanotot

Ajankohtaista

Euroopan parlamentti esittää Pietikäisen aloitteesta eurooppalaista vihervuotta 2022

17.9.2020 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Viherympäristöt auttavat ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa, parantavat terveyttä ja elämänlaatua sekä tukevat luonnon monimuotoisuutta.

”Nyt tarvitaan nopeasti rakennettujen viherympäristöjen järjestelmällistä lisäämistä kaupunkeihin ja taajamiin pahenevan ilmastonmuutoksen ja luonnonmonimuotoisuuden kriisin hoitamiseksi”, vaatii europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Vihervuoden tarkoituksena on lisätä eurooppalaisten viherympäristöjen määrä taajamissa, sekä lisätä tietoisuutta viherympäristöjen terveys, ympäristö ja taloudellisista hyödyistä.

”Viherympäristöt tuottavat monia hyvinvoinnillemme sekä taloudelle arvokkaita palveluita. Ne suojelevat luonnon monimuotoisuutta ja mahdollistavat luonnosta nauttimisen myös heille, joille luontoon pääseminen on vaikeampaa. Lisäksi vihreät naapurustot ovat arvokkaampia ja houkuttelevampia”, Pietikäinen jatkaa.

Rakennetuilla viherympäristöillä on tärkeitä terveysvaikutuksia, kuten parempi ilmanlaatu, äänisaasteiden vähentäminen sekä liikkumaan kannustaminen. Kasvillisuus auttaa esimerkiksi vähentämään ilman hiilidioksidipitoisuutta, lieventämään äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia ja hyvin suunniteltuna suojelee luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi viherympäristöjen rakentaminen on hyvin työllistävää toimintaa, joka työllistää erityisesti vaikeasti työllistyviä.

Rakennetuilla viherympäristöillä tarkoitetaan mm. viherkattoja ja -seiniä, viherrytettyjä kadunvarsia, puistoja sekä muita viheralueita.

Euroopan parlamentti esittää vuoden 2022 nimeämistä eurooppalaiseksi vihervuodeksi mietinnössään Kaupunkien ja vihreän infrastruktuurin merkitys – Vihreämpien kaupunkien eurooppalainen teemavuosi 2022.

Teemavuoden tehtävänä on lisätä tietoisuutta viheralueiden merkityksestä – korostaa rakennettujen viherympäristöjen ja luonnon potentiaalia elämänlaadun parantamisessa, vaikuttaa kaupunkien ja kuntien kaavoituspolitiikkaan sekä luoda eurooppalaisia verkostoja parhaiden käytäntöjen vaihtamiseen.

Aloitteen eurooppalaisesta vihervuodesta teki alun perin Viherympäristöliitto, jonka puheenjohtaja Pietikäinen oli kevääseen 2017 asti.

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen
sirpa.pietikainen@ep.europa.eu
+358 504 666 222

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista