Kannanotot

Ajankohtaista

Euroopan komissio vastasi eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen eläinkokeiden kiellosta

25.7.2023 Ajankohtaista

Eurooppalainen kansalaisaloite eläinkokeiden kieltämiseksi ylitti 1,2 miljoonan allekirjoituksen rajan päätyen näin Euroopan komission ja parlamentin käsittelyyn. Kansalaisaloitteessa vaaditaan eläinkokeiden kiellon suojelua ja vahvistamista kosmetiikan saralla, varmistamaan ihmisterveyden ja ympäristön suojelun kemikaaleilta lisäämättä uusia eläinkoevaatimuksia sekä sitoutumaan laatimaan lainsäädäntöehdotuksen, joka sisältää tiekartan eläinkokeista luopumiseen.

Eläinkokeiden käyttö kosmetiikassa kiellettiin vuonna 2013.

Euroopan parlamentti keskusteli eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta heinäkuun täysistunnossa. Euroopan parlamentti on ollut asiassa lähtökohtaisesti hyvin myötämielinen. Syyskuussa 2021 Euroopan parlamentin jäsenet äänestivät lähes yksipuolisesti (664 – 4) toimintasuunnitelman puolesta, jonka tarkoituksena on nopeuttaa siirtymistä pois eläinten käytöstä tutkimuksessa ja testauksessa ihmisen kannalta merkityksellisen tieteen osalta.

Euroopan komissio esitti vastauksensa eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen 25 heinäkuuta. Komissio korostaa vastauksessaan, että eläinkokeiden käyttö kosmetiikassa on jo kiellettyä kosmetiikka-asetuksen mukaan. On kuitenkin huomioitava, että kielto sisältää porsaanreikiä, kuten esimerkiksi sen, ettei kielto koske kemikaaleja, joita käytetään kosmetiikan lisäksi muissa tarkoituksissa. REACH asetuksen mukaan kaikkien kemikaalien (sisältäen kosmetiikan) turvallisuus on myös varmistettava, mutta eläinkokeiden tulisi olla viimeinen vaihtoehto. Näin ollen eläinkokeita voidaan käyttää kosmetiikassa turvallisuuden varmistamiseksi, mikäli REACH-asetuksessa listattuja eläinkokeettomia menetelmiä ei voida käyttää turvallisuuden takaamiseksi.

Komissio ei suunnittele esittävänsä muutoksia kosmetiikka-asetukseen tai REACH-asetukseen koskien kosmetiikan ainesosien testausta. Sen sijaan komissio aikoo esittää joidenkin eläinkokeisiin perustuvien tietovaatimusten korvaamista eläinkokeettomilla menetelmillä, mikäli ne ovat teknillisesti mahdollisia.

Positiivisena uutisena Komissio esittää aloittavansa välittömän työn laatiakseen etenemissuunnitelman, joka sisältää välitavoitteet, tarvittavat toimet ja niiden täytäntöönpanot lyhyellä ja pitkällä aikavälillä eläinkokeiden vähentämiseksi kemikaalien turvallisuuden arvioinnissa. Tavoitteena on siirtyminen lopulta eläinvapaaseen kemikaalilainsäädäntöön.

Kannatan itse vahvasti eläinkokeista luopumista. Eläinkokeista luopuminen ei ole vain eettinen päätös. Eläinkokeet ovat julmia, epäluotettavia ja usein myös tarpeettomia. Eläinkokeettomia menetelmiä on jo olemassa valtava määrä ja niitä myös kehitetään nopeasti. Ne tarjoavat monilta osin eläinkokeita luotettavampia tuloksia.

Olen tyytyväinen, että Euroopan komission aikoo esittää tiekartan eläinkokeiden vähentämiseen ja niistä luopumiseen. Tiekartta on tarkoitus esittää seuraavan komission alkumetreillä, joten toivon kovasti tulevan komission tukea eläinkokeista luopumiselle.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista