Kannanotot

Aidosti asiallasi

EU:n yleislaturille parlamentin hyväksyntä

7.10.2022 Aidosti asiallasiEkologinen Eurooppa KannanototYleinen

Parlamentin täysistunto hyväksyi lokakuun ensimmäisessä täysistunnossa kolmikantaneuvottelujen tuloksen komission ehdotuksesta EU:n yleislaturiksi. Asiaa sääntelevän direktiivin uudistus astuu voimaan kahden vuoden kuluttua, kannettavien tietokoneiden osalta kolmen ja puolen vuoden kuluttua. 

Jatkossa matkapuhelimet, tabletit, digikamerat, kuulokkeet, käsikonsolit, kannettavat kaiuttimet, sähkökirjan lukijat, näppäimistöt, hiiret ja kannettavat navigaattorit tulevat kaikki käyttämään USB-C –tyypin laturijohtoa valmistajasta riippumatta. Lisäksi uudistus pitää sisällään automaattisten laitteiden ja latureiden kytkykauppojen purkamisen. Jatkossa uutta laitetta ostaessa ei tarvitse ostaa samalla laturia, sillä sama laturi käy kaikkeen pienelektroniikkaan.

Pidän yleislaturia erittäin tervetulleena asiana kahdesta syystä. Ensiksi, se helpottaa ihmisten elämää ja säästää rahaa, kun jokaiseen laitteeseen ei tarvitse hankkia ja etsiä erillistä laturia. Toiseksi, se vähentää elektroniikkajätteen määrää, kun ylimääräisiä latausjohtoja ei automaattisesti tule jokaisen laitteen mukana eikä käyttämättömien laitteiden latureita jää pyörimään nurkkiin. On vain järkevää, että emme käytä rajallisia resursseja satojen erilaisten latureiden valmistamiseen, joista osalle on vain vähän käyttöä.

Parlamentin päätöslauselma

Komission esitys

 

Teksti on osa lokakuun I uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Marcus Urbenz / Unsplash.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista