Kannanotot

Ajankohtaista

EU:n sinisen kortin uudistus etenee

17.9.2021 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa Kannanotot

Oletko koskaan kuullut EU:n sinisestä kortista? Luultavasti et, mutta toivon mukaan nyt sinisen kortin direktiivin uudistamisen jälkeen EU ryhtyy myöntämään niitä yhä enemmän. Parlamentti hyväksyi täysistunnossa direktiivin uudistamisesta saavutetun sovun, joten sinisen kortin uudistus näyttää toteutuvan ja yhä useampi työntekijä pääsee toivottavasti hyötymään siitä.

Sininen kortti tarjoaa EU-alueen ulkopuolelta tuleville korkeasti koulutetuille asiantuntijoille oikeuden asua ja työskennellä missä tahansa EU-maassa lukuun ottamatta Tanskaa ja Irlantia. Uudistuksen tavoite on, että työnantajien EU-maissa on jatkossa helpompi palkata työntekijöitä unionin ulkopuolisista maista. Suomessa sininen kortti on ollut käytössä vuodesta 2012. Nyt hyväksytyssä uudistuksessa kortin saamiseksi hakijoilta vaadittavan minimipalkan määrää on pienennetty ja kortin haltijoiden oikeuksia on laajennettu helpottamalla EU:n sisällä liikkumista sekä nopeampaa perheiden yhdistämistä. Jo EU-alueella oleskeleville pakolaisille ja turvapaikanhakijoille annetaan oikeus hakea sinistä korttia myös muissa EU-maissa kuin siinä, josta he ovat saaneet suojan.

EU:n sinisen kortin direktiiviuudistus on toistaiseksi yksi harvoista maahanmuuttoon liittyvistä uudistuksista, jotka unionissa on saatettu loppuun. On hyvä, että tämä direktiiviuudistus viimein etenee ja helpottaa osaajien tuloa EU:hun. Tarvitsemme heitä todella: EU:n työikäisen väestön ennustetaan pienenevän 333 miljoonasta vuonna 2016 noin 292 miljoonaan vuoteen 2070 mennessä. Osaajapula uhkaa muodostua useissa maissa, kuten Suomessa, talouskasvun esteeksi.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti EU: sinisestä kortista

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista