Kannanotot

Ajankohtaista

EU:n otettava vahva rooli arktisessa politiikassa

8.10.2021 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototMedialleYleinen

Ilmastonmuutoksen vuoksi maapallon napa-alueet lämpenevät jopa kolme kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Arktinen alue on erittäin herkkä ilmastonmuutokselle ja sen palautumiskyky ympäristökatastrofeista on merkittävästi hitaampi kuin monien muiden alueiden.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja kasvava kilpailu luonnonvaroista taloudellisen toiminnan lisääntyessä ovat tuoneet meille mahdollisuuksia, mutta myös merkittäviä uusia riskejä. Vaarana on todellinen ”kilpailu pohjalle”, jos kukin arktisista resursseista kiinnostunut maa pyrkii varmistamaan oman osansa alueen luonnonvaroista.

Arktisten alueiden merkitys kasvaa jääalueiden sulaessa, jolloin liikenne alueella helpottuu ja sen luonnonvarat ovat helpommin hyödynnettävissä. Arktinen alue pitäisi varata rauhalle ja tieteelle omistetuksi luonnonsuojelualueeksi kuten Etelämantereella on jo tehty, ja vapaa liikkuvuus alueella on säilytettävä.

Kasvavien käyttöpaineiden takia asialla on kiire, ja EU:n tulisikin ottaa arktisessa politiikassa entistä vahvempi rooli. Arktinen politiikka on tärkeää myös maailmanlaajuisten biodiversiteetti- ja ilmastositoumusten täyttämisessä.

Arktisella alueella toimiessa pitäisi ottaa erityisesti huomioon ympäristövaikutukset, vaikutusten kerrannollisuus ja alkuperäiskansojen oikeudet alueen käyttöön.

Komissiolta on odotettavissa lokakuussa arktista ulottuvuutta koskeva yhteinen tiedonanto, ja parlamentti keskusteli tällä viikolla arktisten alueiden mahdollisuuksista, huolenaiheista ja turvallisuushaasteista.

Täysistunnon hyväksymän päätöslauselman mukaan arktisella alueella tarvitaan rakentavaa kansainvälistä yhteistyötä ja vakautta. Alueella on säilytettävä rauha, ja kaikkia alueen maita ja EU:ta vaaditaan reagoimaan ilmastonmuutoksen hälyttäviin seurauksiin arktisella alueella sekä pysymään Pariisin sopimuksen tavoitteissa. Myös alueen alkuperäiskansojen kulttuuri on säilytettävä. Päätöslauselmassa ilmaistaan lisäksi huolta tiedoista, joiden mukaan Venäjän armeija on vähitellen keskittänyt joukkojaan arktiselle alueelle, ja Kiinan laajoista suunnitelmista arktisella alueella.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Arktinen alue: mahdollisuudet, huolenaiheet ja turvallisuushaasteet

Teksti on osa lokakuun 1. uutiskirjettäni.

Kuva: Maria Vojtovicova / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista