Kannanotot

Ajankohtaista

EU:n on otettava nykyistä vahvempi rooli Lähi-idän vakauden edistämisessä

18.5.2021 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Levottomuudet ja väkivalta Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla ovat kiihtyneet viime viikkoina. Pommitukset Gazassa ja sen ympärillä alkoivat viime viikon maanantaina ja ovat vaatineet jo yli 200 uhria. Viimeaikaisen tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisia kodeistaan Sheikh Jarrahissa Itä-Jerusalemissa ja levottomuudet Jerusalemin vanhassakaupungissa, mutta väkivallalla on pidempi historia. Vuodesta 1967 lähtien Israel on vastoin kansainvälistä oikeutta rakentanut yli 280 siirtokuntaa Länsirannalle.

Sekä Israelin että Hamasin on välittömästi lopetettava väkivalta ja pyrittävä rauhanomaisiin neuvotteluihin.

Emme kuitenkaan voi unohtaa Israelin voimankäytön epätasapainoa suhteessa miehitettyihin palestiinalaisalueisiin. Israelin täysin epäsuhtainen siviileihin kohdistuva voimankäyttö on tuomittava.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntaina keskustelemaan tilanteesta. YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi. Myös EU:n korkean tason edustaja Josep Borrell vaatii väkivallan välitöntä lopettamista ja siviilien turvaamista.

EU ja YK ovat vaatineet useasti Israelia vetäytymään miehitetyiltä alueilta sekä tuominneet palestiinalaisten häädöt, talojen takavarikoinnit ja siirtokuntien rakentamisen kansainvälisen oikeuden vastaisena.

EU:lla pitäisi olla nykyistä vahvempi rooli lähialueiden konfliktien rauhanomaisen ratkaisun edistämisessä. EU:n pitäisi myös omassa politiikassaan ja esimerkiksi rahoitusohjelmissaan ottaa huomioon Israelin ekspansiivinen politiikka.

Parlamentti keskusteli tiistaina 18.5. Israelin ja Palestiinan välisistä viimeaikaisista levottomuuksista ja väkivallasta.

Sirpa Pietikäinen on Euroopan parlamentissa suhteista Palestiinaan vastaavan valtuuskunnan jäsen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista