Parlamentti hyväksyi keskiviikkona oma-aloitemietinnön leluturvallisuusdirektiivin toimeenpanosta. Mietintö korostaa tarvetta vahvistaa nykyistä lainsäädäntöä ja varmistaa, että EU:n markkinoilla olevat lelut ovat turvallisia ja kestäviä. Komissio nimittäin arvioi vuonna 2020, että direktiivissä on puutteita erityisesti liittyen terveys- ja turvallisuustavoitteiden saavuttamiseen.
EU:n markkinoilla on paljon muitakin vaarallisia tuotteita, kuten vaikkapa huonolaatuisia sytyttimiä, jotka voivat aiheuttavaa tulipaloja ja palovammoja. Meidän pitäisi pystyä luottamaan EU-markkinoilla myynnissä olevien tuotteiden turvallisuuteen.
EU:n tuotevalvonta valuu kuin seula, ja ongelma on ollut jo pitkään tiedossa. Olin mukana vuonna 2013 neuvottelemassa markkinavalvonta-asetuksen uudistamisesta, mutta jäsenmaat eivät löytäneet asiasta sopua.
Parempi markkinavalvonta auttaisi myös laadukkaita tuotteita valmistavia eurooppalaisia valmistajia tasoittamaan kilpailuasetelmiaan heikkolaatuisia tuotteita markkinoivia valmistajia vastaan. Sääntöjen selkeyttäminen ja yksinkertaistaminen keventää puolestaan yritysten hallinnollista taakkaa.
Helsingissä sijaitseva Euroopan kemikaalivirasto julkaisi joulukuussa tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa, 78 prosenttia tutkituista lähes 6000:sta netissä myytävistä kuluttaja- ja ammattituotteesta, rikkoo EU:n kemikaalilakeja ainakin osittain. Tutkittuihin tuotteisiin kuului muun muassa tekstiileitä, leluja ja koruja.
EU:n markkinavalvontaa on parannettava, jotta voimme luottaa siihen, että kaikki EU:ssa myytävät tuotteet noudattavat EU:n lainsäädäntöä. Siksi tuontituotteilta olisi vaadittava pakollinen kolmannen osapuolen tarkastus.
Turvallisuuden lisäksi kaikkien EU-markkinoilla olevien tuotteiden tulisi olla uudelleenkäytettäviä, korjattavia ja mahdollisimman pitkälle kierrätettäviä.
Tuotteisiin tarvitaan pakolliset merkinnät ja selkeää tietoa niiden korjattavuudesta ja kestävyydestä, esimerkiksi digitaalisen tuotepassin avulla. Tuotteita ei saisi suunnitella niin, että ne vanhenevat ja jäävät käyttökelvottomaksi ennen aikojaan. Sen sijaan, että kuluttaja ostaisi aina vanhan lahottua uuden laitteen, hän voi ensimmäistä ostaessaan aiempaa helpommin arvioida, kuinka kestävä ja korjattava hänen ostoksensa on.
Tämä on tarpeellista myös kiertotalous- ja ilmastotavoitteiden kannalta, sillä tällä hetkellä esimerkiksi elektroniikan korjauttaminen on kuluttajalle usein kannattamatonta. Se on kestämätöntä sekä ympäristön että kuluttajan kannalta – nykytilanne aiheuttaa esimerkiksi tarpeettoman isoja määriä elektroniikkajätettä ja loven kuluttajan lompakkoon.
Teksti on osa helmikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.
Lue lisää:
Hyväksytty teksti: Leluturvallisuusdirektiivin täytäntöönpano
Kuva: Xavi Cabrera / Unsplash
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan