Kannanotot

Ajankohtaista

EU:n nähtävä kokonaiskuva Afrikan norsujen suojelussa

11.7.2016 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa Kannanotot

EU on tulevana syksynä ensi kertaa yhtenä neuvottelijaosapuolena mukana. EU:n kanta syntyy siten, että Euroopan komissio tekee ehdotuksen, jonka jäsenmaiden on hyväksyttävä. Vaikka EU:lla on yhtenäinen ääni, sillä on äänivaltaa kaikkien jäsenmaiden edestä, mikä tekee siitä suurimman yksittäisen neuvottelublokin kokouksessa. EU:n äänellä on siis väliä.

Afrikan norsut ovat kuolemassa sukupuuttoon, ellei asiaan puututa nopeasti. Vuodesta 2002 norsujen määrä on romahtanut kolmannekseen. Monet Afrikan norsupopulaatiot on jo nyt listattu korkeimman suojan liitteeseen (liite I), mikä tarkoittaa sitä, ettei näistä maista saatujen eläinten osilla saa käydä kansainvälistä kauppaa.

29 Afrikan maata on tehnyt esityksen, että syyskuun kokouksessa nostettaisiin kaikki Afrikan norsupopulaatiot I-liitteeseen, jolloin (afrikan)norsunluulla käytävä kauppa olisi globaalisti kiellettyä. Ehdotuksessa on järkeä norsujen suojelun kannalta. Niin kauan kuin on olemassa laillisia keinoja saada norsunluu markkinoille, niitä käytetään myös laittomasti metsästetyn norsunluun vientiin.

Euroopan komissio teki ehdotuksen EU:n kannaksi neuvotteluihin heinäkuun alussa. Sen mukaan EU ei tukisi Namibian ja Botswanan norsukantojen nostamista I-liitteeseen. Heidän mukaansa tälle ei ole tieteellistä perustetta, koska norsupopulaatiot näissä maissa ovat suhteellisen hyvällä tasolla. On kuitenkin nähtävä kokonaiskuva, muuten suojeluviesti hämärtyy. Botswanan ja Namibian lailliset norsunluumarkkinat tarjoavat kanavan myös pestä puhtaaksi laittomasti hankitut norsunluut muilta Afrikan alueilta.

Äänestämme huomenna Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kannan komission esitykseen. Tulemme tukemaan kaikkien norsupopulaatioiden nostamista I-liitteeseen. Valitettavasti parlamentin kannalla ei ole sitovaa vaikutusta kauppaneuvotteluissa. Sen sijaan jäsenmaat hyväksyvät EU:n virallisen kannan syyskuun alussa – vaikuttamisen paikka on siis jokaisen EU-maan ympäristöministerissä, jotka kokoontuvat syyskuun alussa neuvoston kokoukseen päättämään asiasta.

Kiitos vielä kaikille aktiivisuudesta, kansalaisvaikuttamisella on todellista merkitystä ja mahdollisuus muuttaa asioita!

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista