Kannanotot

Ajankohtaista

EU:n jäteuudistuksesta vääriä tulkintoja, biopolttoaineiden tuotanto on turvattu

18.11.2014 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Suomalaiset biopolttoaineiden tuottajat ovat huolissaan EU:n jäteuudistuksesta. Heidän mukaansa ehdotettu uudistus haittaa biopolttoainemarkkinoiden kehitystä kuten myös ilmastonsuojelua. Europarlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok.) uskoo, että huolet ovat turhia.

EU on kiristämässä kierrätystavoitteitaan ja jätemääräysten sitovuutta. Neste Oilin yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka Räsänen ihmettelee, että komission uudistusehdotuksessa biopolttoaineet luokitellaan samaan ei-toivottuun ryhmään jätteenpolton kanssa.

– Tässä rinnastetaan toisiinsa kakkavaippojen poltto jätteenpolttolaitoksessa ja erittäin kehittyneet jalosteet, joita uusiutuvista raaka-aineista tehdään.

Tämä luokittelu, ns. jätehierarkia on käytössä jo nyt. Uudistuksessa sen merkitys kuitenkin kasvaisi, koska tavoitteet ja säädösten sitovuus tiukkenisivat.

Neste Oililla on huonoja kokemuksia jätehierarkian tulkinnasta. Joissakin EU-maissa viranomaisten tulkinnat ovat johtaneet siihen, ettei biodieselin vienti ole kannattanut taloudellisesti.

Kukaan ei vastusta

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo, että Euroopan parlamentissa on pitkään valmisteltu jäteuudistukseen sellaista muotoilua, joka takaa kehittyneille biopolttoaineille edullisemman kohtelun.

Onko varma, että sellainen muotoilu lopulta tulee Euroopan jätelainsäädäntöön?

– Mikään ei ole varmaa, ennen kuin kaikki on varmaa. Mutta en ole kuullut miltään taholta jäsenmaissa, neuvostossa, komissiossa tai parlamentissa, että joku haluaisi estää järkevää bioenergian hyötykäyttöä.

– Säädökset on kuitenkin laadittava niin, että ne palvelevat kokonaisuutta, eivät vain joidenkin yksittäisten yritysten etua.

Onko vaarana, että jäteuudistus pysäyttää biopolttoaineiden kehityksen?

– Ei se pysähdy. Uudistusta muokataan varmaan vielä pitkään, Neste Oilin Ilkka Räsänen arvelee.

Uudistusehdotus on alkuvaiheissaan. Se menee Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston käsittelyyn, jos uusi komissio pitää esityksen voimassa.

Yle Häme haastatteli Sirpaa http://yle.fi/uutiset/sirpa_pietikainen_eun_jateuudistuksesta_vaaria_tulkintoja_biopolttoaineiden_tuotanto_on_turvattu/7634609?origin=rss

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista